Koalicija za slobodu medija: Opasno targetiranje novinara na televiziji Pink

Koalicija za slobodu medija: Opasno targetiranje novinara na televiziji Pink

Targetirani novinari (foto: skrinšot "Meta porodica" youtube)

Koalicija za slobodu medija izrazila je zabrinutost zbog emitovanja pogromaškog pamfleta „Meta porodica“ na televiziji Pink i pozvala nadležne institucije da zaštite etiketirane novinare, ali i javnost od opasnih manipulacija i laži kojima obiluje sporni prilog. Među novinarima koji su napadnuti je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.

Dvadesetominutnim kvazi-dokumentarnim filmom „Meta porodica“, u kom se nezavisni novinari optužuju da u saradnji sa kriminalcima i stranim obaveštajnim službama organizuju likvidaciju Aleksandra Vučića i njegove porodice, ponovo se targetiraju profesionalni novinari i ugrožava njihova bezbednost, navodi Koalicija za slobodu medija. Ovaj video emitovala je u nedelju uveče televizija Pink u informativnoj emisiji „Nacionalni dnevnik“.

„Sugerisanjem da ugrožavaju bezbednost i prizivaju atentat na članove porodice Vučić, ponovo se crta meta na čelu profesionalnim novinarima, a posebno najviše označenim u toj svojevrsnoj ’tv-poternici’ emitovanoj na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću – Stevanu Dojčinoviću, Branku Čečenu, Slobodanu Georgievu i Zoranu Kesiću“, upozoravaju iz Koalicije za slobodu medija.

Koalicija traži i hitnu reakciju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Republičkog javnog tužilaštva. 

„Bez jasne reakcije ovih institucija samo bi se nastavljala kampanja protiv profesionalnih novinara i institucije bi na ovaj način učestvovale u tim napadima“, piše u saopštenju i poziva sve organizacije i institucije da osude bestijalan i opasan napad na novinare i druge javne ličnosti.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Comments are closed.