Ko je balkanski trgovac dijamantima ubijen u Južnoj Africi

Ko je balkanski trgovac dijamantima ubijen u Južnoj Africi

Đorđe Mihaljević (foto: fejsbuk)

U južnoafričkom gradu Bedfordvju, nedaleko od Johansburga, juče je ubijen Đorđe Mihaljević, trgovac dijamantima poreklom iz Crne Gore, objavili su lokalni mediji. Ovaj biznismen kontrolisao je više kompanija i povezivan je sa poznatim kriminalcima.

Piše: Milica Vojinović

Dva nepoznata napadača na motorima pucala su u ponedeljak u četrdesettrogodišnjeg muškarca dok je u kolima čekao zeleno svetlo na semaforu na raskrsnici u mestu blizu glavnog grada Južne Afrike, pišu tamošnji mediji.

Portparol južnoafričke policije rekao je juče da ne može da saopšti identitet ubijenog, kao i da njegova porodica ne živi u Južnoj Africi i nije obaveštena o ovom događaju.

Južnoafrička novinarka koja piše o kriminalu Mendi Viner (Mandy Wiener) otkrila je na svom tviter nalogu da je ubijen Đorđe Mihaljević, vlasnik kompanije za trgovinu zlatom i dijamantima „Sandton Gold and Diamond Exchange“ u Južnoj Africi. U tamošnjem poslovnom registru njegova majka Mirjana i on vode se kao direktori ove kompanije, kako su videli novinari KRIK-a.

Sem ove firme, Mihaljević je u prethode dve decenije bio direktor još pet kompanija iz Južne Afrike i vlasnik jedne, pokazuju poslovni podaci.

Opasna prijateljstva

Južnoafrički mediji pisali su o saradnji koju je Mihaljević imao sa čuvenim češkim kriminalcem Radovanom Krejčirom.

Ubijeni Mihaljević bio je hapšen 2011. godine zbog višemilionske utaje poreza. Kako navodi južnoafrički portal „Ajvitnes njuz“ (Eyewitness news), on je bio optužen da je izbegao da plati porez, kao i da je izdavao lažne račune jednoj afričkoj rafineriji.

Kako ovaj medij dalje navodi, on je u istrazi smatran za vezu između Krejčira i kontroverznog vlasnika ove rafinerije Huana Mejera (Juan Meyer). Mejer je naime, kako su preneli južnoafrički mediji, kazao da ga je sa Krejčirom upoznao upravo Mihaljević.

Krejčir je, inače, više puta osuđivan i trenutno se nalazi u zatvoru u Južnoj Africi.

On je u Češkoj bio osuđen 2015. godine na 15 godina zatvora kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je pokušala da od državne kompanije ukrade više od 13 miliona evra, ali i da ubije jednog carinika, pišu češki mediji. Presuda je potvrđena ove godine.

Krejčir je osuđen u odsustvu jer je ranije pobegao iz Češke u Južnu Afriku. Nastavio je, međutim, da se bavi kriminalom, pa je 2016. godine i u ovoj zemlji osuđen, ali zbog kidnapovanja i pokušaja ubistva.

Kako navode južnoafrički mediji, Krejčir je osuđen na 35 godina zatvora jer je kidnapovao brata od čoveka sa kojim je sarađivao, a koji mu je ukrao 25 kilograma metamfetamina. Naime, muškarac koji je za njega prenosio drogu nestao je sa torbom u kom se nalazio metafetamin, a Krejčir je, u pokušaju da dođe do njega, kidnapovao njegovog brata i brutalno ga mučio.

Veza sa Šarićevim kartelom

U crnogorskom registru firmi Đorđe Mihaljevic pojavljuje se kao vlasnik firme „Del mar investments“ registrovane u Herceg Novom. Firma je osnovana sredinom 2017. godine i bavi se kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina.

Direktor ove kompanije je Smiljan Samardžić, prijatelj i poslovni saradnik Dragana Dudića Frica – pripadnika narko-kartela Darka Šarića. Dudić je ubijen u Kotoru 2010 godine.  

Samardžić je bio direktor Dudićeve kompanije „Transatlantic marine“ iz Paname, a njegov i Dudićev sin uhapšeni su zajedno u Grčkoj zbog sumnje da su imali veze sa pranjem novca od kokaina, kako je ranije otkrio crnogorski istraživački centar Mans .

Mihaljevićev otac otet je i mučen u Južnoj Africi pre više od četiri godine, a nedugo nakon toga je preminuo od posledica srčanog udara. Iako su se u medijima pojavile informacije da je otmica imala veze sa Krejčirom, Đorđe Mihaljević je demantovao te navode rekavši da nisu istiniti.

Ubijeni Mihaljević bio je oženjen bugarskom misiciom Natlijom Gurkovom. Na njenom Instagram profilu mogu se videti brojne fotografije ovog para, luksuzan život koji su vodili, ali i one na kojima reklamira dijamantske ogrlice i minđuše.

 

Serija ubistava

Od početka ove godine u Južnoj Africi je ubijeno nekoliko osoba poreklom sa Balkana, uglavnom onih sa kriminalnom prošlošću.

U julu je u glavnom gradu ove države ubijen Darko Kulić, dok je u aprilu ubijen Milan Đuričić koji je u Srbiji osuđen za ubistvo kriminalca Željka Ražnatovića Arkana.

U Srbiji su ove godine stradala još dvojica kriminalaca koji su imali veze sa ovom afričkom državom. Gorgija Darmanović je ubijen u maju u Beogradu, a kasnije je u Kruševcu ubijen njegov ubica – kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac. Obojica su živeli u Južnoj Africi.   

Pre pet godina, u novembru 2013, u Bedfordvju je ubijen i srpski biznismen sa kriminalnim vezama Veselin Laganin.

Više o mafijaškim obračunima pročitajte u bazi podataka „Crna knjiga“

Comments are closed.