Knjigovođa svedok pranja para

Knjigovođa svedok pranja para

U nastavku suđenja Darku Šariću za pranje para svedočila Dara Pilipović, knjigovođa koja je radila za Šarićevog saradnika Zorana Ćopića, ali i za biznismena Predraga Rankovića Peconija.

Piše: Bojana Pavlović

Pilipović je bila direktorka preduzeća „Mega tabak“ u vlasništvu biznismena Zorana Ćopića, koji je u Bosni osuđen za pranje Šarićevog novca. Sudi mu se za isto delo i u Srbiji.

Ćopić je kupovao firme u privatizaciji, potom podizao kredite za koje je garantovao imovinom kupljenih preduzeća. Posle nekog vremena, njegove firme upale su u finansijke poteškoće, a kao potencijalni kupac pojavio se Darko Šarić.

Postigao je dogovor Šarićem da mu proda preduzeće „Mitrosrem“, a da se novac isplaćuje sa računa Šarićevih firmi na račune raznih Ćopićevih kompanija, navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal. Jedan deo novca trebalo je da se isplati tako što je Šarić založio svoj hotel kod banke, a Ćopićeva kompanija „Mega tabak“, u kojoj je radila Dara Pilipović, na osnovu toga podigla kredit od 6.100.000 evra.

Ona je juče na sudu objasnila okolnosti pod kojima je sklopljen ovaj ugovor o kreditu za „Mega tabak“ sa Intesa bankom i istakla da je odluke u firmi donosio Ćopić.

„Firma je kredit uredno vraćala do 2008. kada su blokirani računi. Pregovore u vezi sa vraćanjem tog kredita preuzeo je na sebe Zoran Ćopić i rekao mi da će kao sredstvo obezbeđenja kredita biti stavljen pod hipoteku hotel ,Prezident’ na Paliću“, rekla je Pilipović.

Hotel „Prezident“, preko mreže ofšor firmi bio je u vlasništvu Darka Šarića, navodi tužilaštvo i zaključuje da nije bilo osnova po kom bi se hotel zalagao za račun Ćopićevog „Mega tabaka“.

U optužnici se pominje i da se iz prisluškivanih razgovora Ćopića i Šarića vidi da su bili u direktnom kontaktu sa glavnim ljudima ove banke.

„Iz razgovora sledi da okrivljeni Šarić pita okrivljenog Ćopića kada će ići u banku za ,ono’, a Ćopić u nastavku razgovora navodi da će rezervisati mesto na splavu ,H2O’ za predsednika Banke Intesa”, piše u optužnici.

Inače, jedan od vlasnika splava „H2O“ je i sestra Darka Šarića, Danijela.

Pilipović, međutim, juče nije pitana za ove kontakte.

Dara Pilipović bila je glavni Ćopićev knjigovođa, a radila je i u drugim njegovim firmama.

Pre njega, vodila je knjige u u firmama kontroverznog biznismena Predraga Rankovića Peconija za koga je Ćopić rekao da mu je dugogodišnji prijatelj.

Pilipović je 2011. optužena da je pomogla Ćopiću i njegovim saradnicima da nezakonito prisvoje zemljište u Vojvodini.

Kako se navodi u optužnici, okrivljeni su da su 987 hektara poljoprivrednog zemljišta upisali kao vlasništvo preduzeća koja su bila pod Ćopićevom kontrolom. Na to nisu imali pravo jer je na zemljište bila upisana zabrana prodaje. Kasnije su vlasništvo nad zemljom preneli na AIK banku iz Niša da bi izmirili kredit koji je od banke uzela kompanija „Mega tabak“.

Dara Pilipović u svojoj odbrani rekla da je sve odluke u firmi „Mega tabak“ donosio Ćopić, a ona ih samo tehnički sprovodila. Rekla je da nije znala da je u pitanju sporno zemljište, jer inače ugovor o prenosu prava nad njim ne bi ni potpisala.

Dokumentaciju u vezi sa ovim sudskim postupkom pogledajte u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove).

Pročitajte sve vesti sa suđenja Darku Šariću za pranje novca.

Comments are closed.