Knežević: Nisam prihvatio da Subotić prebaci zemljište kod aerodroma na mene

Knežević: Nisam prihvatio da Subotić prebaci zemljište kod aerodroma na mene

Duško Knežević (foto: Fejsbuk)

Predsednik „Atlas grupe“ Duško Knežević kazao je da je odbio molbu crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da proveri da li može na svoje ime da prebaci zemljište oko beogradskog aerodroma koje je u vlasništvu kontroverznog biznismena Stanka Subotića, piše podgorički portal „Borba“. Kako je KRIK ranije otkrio, Subotić će zahvaljujući ovom zemljištu zaraditi više od 28 miliona evra od koncesije beogradskog aerodroma.

Piše: Milica Vojinović

„Đukanović me je molio da vidim da li zemlja kod aerodroma u Beogradu, koja se vodi na Subotića, može da se prebaci na mene. To nisam prihvatio. Ta zemlja je sada prodata u paketu sa prodajom Aerodroma Beograd“, rekao je Knežević za „Borbu“.

On je ispričao i da je po Đukanovićevom nalogu dao 50.000 evra kako bi Stanko Subotić izašao iz zatvora u Moskvi u kom je bio 2008. godine.

„U tom momentu nalazio sam se u vili u Užičkoj u Beogradu, zajedno sa Milutinom Mrkonjićem, Borisom Tadićem i Mikijem Rakićem jer sam po Đukanovićevom zadatku išao tamo da SPS napravi koaliciju sa DS, kako Koštunica ne bi više bio premijer. U tom momentu me pozvao Đukanović, bilo je oko 21 sat, i pitao da li hitno mogu da pošaljem 50.000 evra nekom advokatu u Moskvi za Stanka Subotića. Napomenuo je da je jako hitno. Pozvao sam jednog od službenika banke u Moskvi i naložio mu da ode do banke i odnese pare iz moje lične blagajne, po instrukcijama koje smo dobili“, rekao je Knežević i naveo da mu je Đukanović novac vratio preko zajedničke drugarice.

Subotić je, kako kaže, njega i jednog svog „velikog medijskog prijatelja“, nakon toga pozvao u Ženevu kako bi im se zahvalio.

„Ja sam bio njegov gost sa svojim sinom, kojem je Subotić priredio poseban program obilaska Ženeve“, rekao je Knežević.

KRIK je ranije otkrio da će Subotić, zahvaljujući zemljištu koje poseduje u blizini beogradskog aerodroma, od koncesije aerodroma zaraditi više od 28 miliona evra. Deo ugovora između Vlade Srbije i koncesionara – francuskog „Vansija“ do kog je došao KRIK, pokazuje da će značajan deo novca za investiranje biti potrošen na kupovinu zemljišta za proširenje aerodroma.

Dokumenta pokazuju i da je vlasništvo nad zemljom Subotić prebacivao sa jedne svoje kompanije na drugu. Prvobitno je ono bilo u vlasništvu njegove firme koja je, prema nalazima srpskog tužilaštva, bila korišćena za šverc cigareta, da bi ga 2008. godine prebacio na drugu svoju kompaniju.

Subotiću se sudilo za šverc cigareta, a nakon višegodišnjeg suđenja, deo slučaja je zastareo, a za drugi deo je oslobođen. Naknadno je sud više instance utvrdio da su sudije prekršile zakon kada su Subotića oslobodile optužbi. Detaljnije pročitajte u priči na ovom linku.

Odbegli biznismen

Biznismen Duško Knežević nalazi se u bekstvu jer mu je u Crnoj Gori određen pritvor zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu, prao novac i utajio porez, kao i da je oštetio „Atlas banku“ za 15 miliona evra. Njegova kompanija „Atlas grupa“ vlasnik je, između ostalog, „Atlas banke“, Radio televizije „Atlas“ i univerziteta „Mediteran“.

U intervjuu za TV Vijesti odbegli biznismen za koga mediji navode da se nalazi u Londonu, kazao je da ima formalne dokaze za mnoge nezakonite poslove crnogorske vlasti.

„Imam dokaze da sam dao direktno pare Đukanoviću, imam te snimke, to čuvam za finale… Davao sam mu stalno za izbore, za neke zajedničke projekte i za razne stvari“, izjavio je Knežević.

Knežević je rekao da je Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista (DPS) pomogao sa 200.000 dolara. Između ostalog, objavljena su i dokumenta koja, kako Knežević tvrdi, pokazuju da je 2011. Đukanoviću platio odmor u Dubaiju 38.000 evra.

Đukanović je rekao da Knežević jeste donirao DPS, ali da iznos koji je naveo nije tačan, ne ulazeći u detalje. Rekao je i da Knežević pokušava da pobegne od pravde i da poslovne probleme prebacuje na teren politike.

Comments are closed.