Karić može da se vrati u Srbiju

Karić može da se vrati u Srbiju

Bogoljub Karić (foto: N1)

Istraga protiv biznismena Bogoljuba Karića zbog sumnje da je prilikom privatizacije „Mobtela“ oštetio budžet Srbije za oko 22 miliona dolara i da je sa članovima porodice nezakonito prisvojio oko 1,5 miliona dinara obustavljena je u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Time prestaje da važi i poternica koja je za njim raspisana pošto je 2006. godine napustio Srbiju.

Piše: Bojana Jovanović

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je obustaviljena desetogodišnja istraga protiv Karića zbog sumnje da je od aprila 1994. godine do februara 1997. godine sa svojim preduzećem „BK Trade Inc.“ nezakonito zaradio oko 22 miliona dolara. On je, kako se sumnjalo, lažno prikazao veću vrednost opreme koja je uneta kao osnivački kapital pri osnivanju preduzeća „Mobtel“.

U saopštenju se navodi da je tužilaštvo 2015. godine odbilo kao suvišne predloge odbrane za preduzimanje novih dokaznih radnji. Sud je, međutim, usvojio žalbe odbrane i naložio ispitivanje većeg broja svedoka i pribavljanje brojnih materijalnih dokaza.

Krajem 2015, sud je tužilaštvu naložio da se izvrši dopunsko ekonomsko-finansijsko veštačenje koje treba da uzme u obzir nove okolnosti koje su navedene u izveštaju moskovske kompanije „Alfa profit“ koji je, u međuvremenu, dostavila odbrana.

„Novim veštačenjem je utvrđeno da je prilikom unošenja osnivačkog kapitala u ’Mobtel’, suosnivač ’BK Trade Inc.’ imao opravdane troškove na ime transporta opreme iz Švedske i Rusije, carina, osiguranja i druge nužne troškove u navedenom iznosu, koji nisu prikazani prilikom fakturisanja, iz čega je proizišao zaključak da nije pribavljena protivpravna imovinska korist“, navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv Bogoljuba Karića i članova njegove uže porodice obustavljena još jedna istraga. Ona je vođena zbog sumnje da su zloupotrebom novca sa računa „Mobtela“ otvorenog kod Astra banke tokom 1999. i 2000. godine članovi porodice Karić pribavili korist veću od 1,5 miliona dinara i omogućeno jednom broju preduzeća sa Kipra dobijanje deviznih kredita bez garancija. Astra banka bila je u vlasništvu porodice Karić.

„Utvrđeno je da je u periodu postupka likvidacije nad Astra bankom u prostorijama zapečaćenim od strane suda, u kojima se nalazila dokumentacija, izbio požar u kome je izgoreo deo dokumentacije važan za postupak“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo ističe i da je izostala saradnja nadležnih organa sa Kipra od kojih je po zahtevima za međunarodnu pravnu pomoć tražena dokumentacija koja je bila neophodna za utvrđivanje činjenica ključnih za ovaj postupak.

Početkom ove godine protiv Bogoljuba Karića postupak je obustavio i Viši sud jer je zastario. Iako je tužilaštvo podiglo optužnicu kojom se Kariću stavljalo na teret da je u periodu od 1998. do 2005. izvlačio novac iz telekomunikacione kompanije „Mobtel“ i prebacivao ga račune drugih firmi u njegovom vlasništvu, sud je nije ni potvrdio ni odbacio. Posle tri godine doneo je rešenje kojim je obustavio postupak jer je nastupila zastarelost.

Obustavljanjem ovih istraga prestaje da važi i poternica koja je za Bogoljubom Karićem raspisana pošto je 2006. godine napustio Srbiju.

Tokom ove godine Karić se iz Moskve u kojoj boravi od kada izbegava pravosudne organe Srbije više puta obraćao medijima i najavljivao svoj povratak u Srbiju.

Njegova politička partija Pokret snaga Srbije je u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom, a supruga Milanka i brat Dragomir, protiv koga se takođe vodila istraga, su narodni poslanici u Skupštini Srbije.

1 Comment

  1. milunher kaže:

    Sta je Srbija postala ??? Eto zato su nas svi napustili jer jr lopovsko gnezdo Deco ne ostajte ovde /Laku noc Srbijo