Kabinet predsednika Makedonije: Živaljević nije tražio dozvolu za boravak u Sobranju

Kabinet predsednika Makedonije: Živaljević nije tražio dozvolu za boravak u Sobranju

Đorđe Ivanov (foto: printskrin)

Kabinet predsednika Makedonije negirao je navode pripadnika BIA-e i savetnika u ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića da je za prisustvo u makedonskom parlamentu tokom incidenta u aprilu ove godine imao odobrenje predsednikovog savetnika. 

Izvor: B92, KRIK

„Činjenice govore da kritičnog dana, pre nego sto će (Živaljević) ući u Sobranje, ambasador Srbije, odnosno diplomata, nije tražio pismenu ni usmenu dozvolu od ovlašćenog lica i nadležnog državnog organa, već posto je završio svoje aktivnosti unutra, izvestio je o njima, čime nije mogao da umanji odgovornost za neovlašćeni ulazak u Sobranje“, navodi se u saopštenju Kabineta makedonskog predsednika Đorđa Ivanova dostavljenom agenciji Tanjug.

Kabinet predsednika navodi da nije nadležan ni ovlašćen da daje dozvole i odobrenja za aktivnosti stranih predstavnika i diplomata u Sobranju.

Živaljevićeva izjava suprotna je činjenicama i makedonske službe od njega nisu tražile usluge, navodi se u saopštenju. Dalje piše da je kabinet predsednika u tom periodu pozvao ambasadora Srbije da prekine sa „zloupotrebom savetnika, time što ga koristi kao alibi da bi izbegao odgovornost za neprofesionalni odnos“.

„Slučaj sa neovlašćenim prisustvom Živaljevića u Sobranju zatvoren je dogovorom između službi“, navodi se iz kabineta predsednika.

Savetnik predsednika koga pominje Živaljević, kaže se u saopštenju, nije ovlašćeno lice za prijavljivanje o kretanju i boravku stranih predstavnika, a u konkretnom slučaju, samo je pripremio i arhivirao izveštaj koji je prosleđen nadležnim i nadređenima.

Saopštenje iz predsednikovog kabineta usledilo je kao reakcija na Živaljevićevu izjavu da njegovo prisustvo tokom nereda u Sobranju nije bilo tajno i da je imao odobrenje savetnika za bezbednost predsednika Makedonije.

Selfi Gorana Živaljevića tokom nereda u skupštini

Ovo je bila prva izjava za medije pripadnika BIA-e od kada je u medije procurila selfi fotografija koju je napravio tokom incidenata u Sobranju u aprilu ove godine kada je grupa ljudi upala u makedonsku skupštinu i fizički napala članove opozicionih stranaka.

Živaljević je reagovao negirajući navode makedonske stranke VMRO-DPMNE koja je ranije saopštila da nije imao odobrenje da uđe u Sobranje.

Priču o Živaljevićevom prisustvu u makedonskom parlamentu pokrenuo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, govoreći o razlozima povlačenja osoblje srpske ambasade u Skoplju, rekao da je ono iskorišćeno da bi se otvorila kampanja protiv Srbije i da je Živaljević imao dozvolu makedonskih institucija da uđe u parlament.

Predstavnici srpske vlasti posle događaja govorili su da je Živaljeviću posao bio da izveštava sa nereda u Sobranju, ali nisu precizirali da li je imao dozvolu da uđe u parlament. Makedonski zvaničnici su, međutim, izjavljivali da je Živaljevićevo prisustvo mešanje Srbije u unutrašnje poslove ove zemlje.

Širenje ruskog uticaja u Makedoniji

Dokumenta makedonske tajne službe do kojih su došli novinari KRIK-a, makedonske TV Nova i OCCRP-ja pokazuju da je Živaljević izvodio propagandne akcije sa ciljem promocije ruske politike, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i borbe protiv ulaska Makedonije u NATO. Među procurelim dokumentima su i transkripti prisluškivanih razgovora, a makedonska služba navodi da je za to imala sudski nalog.

Prema našim otkrićima možemo zaključiti da je obaveštajac BIA Goran Živaljević u Makedoniji koristio obaveštajne metode koje izlaze van okvira diplomatskog statusa… što dovodi u pitanje legitimnost i legalnost njegovih akcija“, piše u dokumentima.

U tome je, kako navodi makedonska služba, učestvovao i poslanik u makedonskom parlamentu i predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoilković, ali i poslanik SNS-a i novinar Miroslav Lazanski.

Dokumenti pokazuju da Živaljević daje uputstva Stoilkoviću i da sa njim često sastajao „kada se donosi neka bitna odluka u parlamentu ili pre sastanaka u vladi“.

Nedugo nakon ovih otkrića, BIA i makedonska obaveštajna službe (AR) dogovorile su međusobno povlačenje zvaničnih predstavnika iz Beograda i Skoplja i dovođenje novih osoba na te pozicije.

Pročitajte:

Lazanski i BIA u „makedonskom scenariju“

Uticaj Rusije na Makedoniju vodi kroz Beograd

Dokumenta makedonske tajne službe pogledajte na ovom linku.

Comments are closed.