Južnoafrički sud odlučio da Gavrića izruči Srbiji

Južnoafrički sud odlučio da Gavrića izruči Srbiji

Dobrosav Gavrić (foto: skrinšot/euronews)

Sud u južnoafričkom gradu Kejptaunu odlučio je prošle nedelje da nekadašnjeg policajca Dobrosava Gavrića izruči Srbiji kako bi izdržao kaznu od 35 godina zatvora na koju je osuđen zbog ubistva kriminalca Željka Ražnatovića Arkana. Njemu je kazna izrečena pre gotovo 15 godina, a duže od decenije se krio u Južnoj Africi.

Piše: Milica Vojinović

Ova odluka južnoafričkog suda došla je posle gotovo 10 godina od kako je Gavrić u ovoj zemlji uhvaćen sa lažnim dokumentima.

Gavrić je bio u automobilu sa tamošnjim kriminalcem Sirilom Bikom kada je ubijen 2011. godine. Tada je ranjen i Gavrić, a policija je kod njega pronašla lažna dokumenta Bosne i Hercegovine, pasoš i vozačku dozvolu, na ime Saša Kovačević.

Od hapšenja Gavrić se borio da izbegne izručenje Srbiji.

Podneo je zahtev za azil što je usporilo postupak odlučivanja o izručenju. Posle šest godina, sud je konačno odlučio da Gavrić ne zaslužuje azil u Južnoj Africi jer, kako je obrazloženo, nije žrtva političkog progona.

„Njegovi postupci ukazuju na to da je begunac od pravde koji je želeo da se sakrije“, piše u odluci suda.

Tek nakon ovoga, 2018. godine, počelo je razmatranje Gavrićevog izručenja.

Prošle nedelje sud je utvrdio da su za to ispunjeni uslovi. Ova odluka nije konačna i Gavrić na nju može da se žali, a tek pošto bude pravosnažna njegovo izručenje treba da potvrdi južnoafrički ministar pravde.

Strah od osvete Arkanovih saradnika

Gavrić je od početka tvrdio da mu je azil u Južnoj Africi potreban jer se boji za svoj život. Kako je rekao na jednom o saslušanja, strahuje da bi saradnici Željka Ražnatovića Arkana pokušali da ga ubiju, ukoliko se vrati u Srbiju, kao što su i druge osuđene za ovo ubistvo.

Tvrdio je i da je u Srbiji nepravično osuđen i da 15. januara 2000. godine u beogradski hotel „Interkontinental“ nije došao da ubije Arkana, kako je utvrdio sud, već se tu našao slučajno. Kako je naveo, trebalo je da se sastane prijateljem Milanom Đuričićem koji je kasnije takođe osuđen za Arkanovo ubistvo, piše u sudskoj dokumentaciji iz Južne Afrike čije kopije poseduje KRIK. I Đuričić se krio u Južnoj Africi dok nije ubijen 2018. godine.

Gavrić je zbog straha od odmazde, kako je rekao, pobegao iz Srbije 2006. godine, neposredno pre izricanja presude za Arkanovo ubistvo, piše u dokumentima.

Iako je nameravao da novi život započne u Južnoj Africi, Gavrić nije direktno otišao u ovu zemlju.

Put u Južnu Afriku

Najpre je sa lažnim pasošem na ime Saša Kovačević otputovao u Hrvatsku, odakle se zaputio u Italiju, zatim na Kubu, pa u Ekvador, piše u dokumentaciji južnoafričkog suda. Nakon godinu dana u toj državi 2007. je doputovao u Južnu Afriku.

U zemlju je ušao sa tromesečnom vizom, a nakon nekog vremena doveo i suprugu i decu iz Srbije.

Podsetimo, Željko Ražnatović Arkan i još dva muškarca koji su tada sedeli sa njim ubijeni su u hotelu „Interkontinental“. Kako je utvrdio sud, na Arkana je pucao Gavrić, a paljbu je uzvratilo njegovo obezbeđenje pa je Gavrić ranjen u stomak. Pravosnažnom presudom iz 2007. za ova ubistva osuđeno je sedam osoba. Gavrić je kao ubica dobio 35 godina zatvora, dok su kao saučesnici osuđeni Dragan Nikolić i Milan Đuričić na po 30 godina. Još četiri muškarca su kao pomagači osuđeni na blaže zatvorske kazne.

Ni Gavrić, ni Đuričić nisu prisustvovali izricanju presude jer su već bili u bekstvu.

Više o srpskim kriminalcima u Južnoj Africi pročitajte u intervjuu koji je za KRIK dala južnoafrička novinarka.

1 Comment

  1. Biljana kaže:

    Heroj… Trebalo ga nagraditi, a ne osuditi !