Jotka: Tražim zaštitu, pronašao sam prislušni uređaj u zatvorskoj ćeliji

Jotka: Tražim zaštitu, pronašao sam prislušni uređaj u zatvorskoj ćeliji

Zoran Jotić/Viši sud (foto: arhiva/KRIK)

Kruševački kriminalac Zoran Jotić zvani Jotka tražio je juče na suđenju „sudsku zaštitu“ pošto je, kako tvrdi, u plafonu svoje zatvorske ćelije pronašao prislušni uređaj. Jotiću i njegovoj grupi sudi se za dva ubistva, a juče su na suđenju puštani prisluškivani razgovori koje je kao dokaz predložilo tužilaštvo.

Piše: Milica Vojinović

„Tražim od Vas sudsku zaštitu“, obratio se Jotkić sudiji Zoranu Šešiću na početku suđenja. „U plafonu (zatvorske ćelije) sam našao spravu za slušanje koja je dugo tu.“

Jotić je objasnio da je uređaj pronašao kada su mu krečili ćeliju, a opisao ga je kao „veliki, sa antenom i sim karticom.“

„To je stvarno ozbiljna sprava“, kazao je Jotić.

Pošto su stražari saznali za ovo, kako kaže, rekli su mu da Bezbednosno-informativna agencija traži da uzme uređaj.

„Ja kažem: ‘nemam, izlomio i bacio’.“

Ipak, pripadnici BIA-e su došli, pronašli uređaj i odneli ga, a Jotiću su rekli da nije reč o prisluškivaču, već o ometaču za telefone, u šta on, kako kaže, nije poverovao s obzirom da je imao antenu i sim karticu.

„Ne bi Darko Šarić mogao da telefonira da je bilo ometača, nema ometača“, rekao je Jotić koji je u istoj pritvorskoj jedinici kao i optuženi narko-bos Šarić, osumnjičen da je koristeći mobilne telefone iz pritvora organizovao šverc kokaina i ubistvo svog saradnika.

Jotić je tražio od sudija i da sazna da li je prisluškivan po zakonu ili nelegalno.

„Tražićemo dopisom (od zatvora) da vidimo šta je to bilo“, rekao je sudija Šešić.

Pošto je suđenje nastavljeno, prešlo se na preslušavanje prisluškivanih razgovora.

„Ubili Vojku“

Ovi dokazi već su puštani na suđenju, ali su sudije nedavno promenjene pa je suđenje krenulo ispočetka i ponovo se pregledaju dokazi.

„Od 132 (razgovora) mi smo izdvojili 35 što mora da se sluša. Ostalo ćemo samo ako insistirate“, rekao je sudija.

Juče je pušteno ukupno sedam razgovora koje su optuženi vodili na dan ubistva Vojina Stankovića za koje se tereti Stefan Radulac, kao i nakon ubistva Vojinovog oca Dejana Stankovića zvanog Ždrokinac koje je, prema optužnici, organizovao Jotić.

„Ubili Vojku“, obaveštava Jotićevog najbližeg saradnika Igora Gajića sagovornik u jednom od razgovora.

„Pa ja sam bio pored bre“, govori mu u narednom osoba koja je prisustvovala ubistvu.

„Pa šta bilo bre“, pita ga Gajić, a ovaj mu objašnjava da je „ovaj mali“ prišao, izvadio pištolj i upucao Vojina koji je pokušao da pre toga potegne svoj pištolj.

U jednom od narednih razgovora Gajić se kod treće osobe raspituje ko je pucao u Vojina i govori da ceo grad priča da je to bio Radulac.

Radulac je, kako je kasnije utvrdilo tužilaštvo, ubio Vojina Stankovića u maju 2018. U centru Kruševca. Jotić ga je zatim nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana Stankovića tako što mu je kazao da će u suprotnom Dejan ubiti njega kako bi osvetio sina, piše u optužnici. Jotić je, veruje tužilaštvo, na taj način želeo da osveti svog prijatelja Gorana Petrovića Petu jer je bio uveren da ga je ubio Dejan Stanković.

Nekoliko sati posle Dejanovog ubistva Jotića su priveli na razgovor u policiju, čuje se u prisluškivanom razgovoru između Gajića i Jotićeve supruge Marije.

„Jotku odveli na informativni razgovor, nemam bre pojma čoveče, šta je ovo“, govori Marija Gajiću.

„Dobro, ništa, čujemo se posle, javi mi“, odgovara Gajić.

Tri dana kasnije Gajić razgovara sa Ivom Petrović, ćerkom Gorana Petrovića Pete. Ona je kasnije optužena da je pomagala Radulcu nakon ubistva.

„Šta je hteo Vuk“, pita je Gajić misleći na njenog brata Vuka koji je takođe optužen u ovom slučaju.

„Da se izbrišu kamere. To ima veze s vama?“

„Pa da“, odgovara joj Gajić.

Ona je juče istakla da je reč o privatnim stvarima, kao i da snimci kamera ispred njihove kuće nisu izbrisani i da ih je policija zaplenila.

Policija je ubistva rasvetlila sredinom 2019 – prvo je uhapšen Radulac u julu u Banjaluci, a mesec dana kasnije u Kruševcu su uhapšeni i ostali članovi.

Ovo je drugi put da je Jotić uhapšen kao vođa kriminalne grupe.

Ranije je zbog toga osuđivan, a izašao je iz zatvora nekoliko meseci pre nego što je uhapšen zbog ubistva Stankovića.

Devedesetih godina Jotić je predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena. Na njihove kuće su bacali bombe i palili im automobile, neretko ih prebijali i vršili pritisak tako što su pratili članove njihovih porodica. Na meti Jotkine grupe je 1999. bio i današnji direktor BIA-e Bratislav Gašić koji je tada trgovao kafom.

Jotkina grupa se, prema Beloj knjizi organizovanog kriminala, bavila se i krijumčarenjem droge i oružja.

Jotka, njegova desna ruka Peta i ostali saradnici uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine. Članovi su osuđeni zbog reketa, a Jotka i jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reketiranje.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

Comments are closed.