Još nije poznato ko je obio stan novinarke KRIK-a

Još nije poznato ko je obio stan novinarke KRIK-a

Dragana Pećo (foto mc.rs)

Godinu i devet meseci nakon što je obijen stan novinarke KRIK-a Dragane Pećo, policija i tužilaštvo nisu otkrili ko je to uradio. U ovom slučaju se nije dogodilo ništa novo od jula prošle godine – kada je policija sastavila izveštaj da nema osumnjičenih.

Piše: Jelena Radivojević

„Radi se na otkrivanju učinioca ovog krivičnog dela“, kratko je rečeno iz Prvog osnovnog tužilaštva za KRIK. Drugih informacija nema.

Nakon što je stan novinarke Dragane Pećo obijen, a sve stvari ispremeštane i razbacane, policija je podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica. Prijava je podneta zbog teške krađe, međutim, iz stana ništa nije ukradeno iako su se u njemu nalazili laptop i mobilni telefon.

Policija narednih godinu dana nije dostavljala tužilaštvu nikakve informacije o ovom slučaju. Samo četiri dana nakon našeg teksta da slučaj stoji u mestu, međutim, policija je poslala izveštaj u tužilaštvo. U njemu piše da policijska stanica Stari Grad nije uspela da identifikuje osobu koja je obila novinarkin stan.

Slučaj i dalje stoji u mestu iako je ministar policije Nebojša Stefanović nekoliko dana nakon obijanja stana rekao da policija čini sve da razreši slučaj, kao i da su im poznate dve grupe koje „operišu“ u kraju u kojoj novinarka živi.

Napadi na novinare

Slučaj novinarke KRIK-a nije usamljen, na šta podsećaju domaće i strane novinarske i medijske organizacije. Ovakvi napadi često su posledica medijskog linča kom su izloženi nezavisni novinari, odnosno oni koji nisu po volji vlasti.

Novinaru portala „Žig info“ Milanu Jovanoviću je zapaljena kuća, a predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osumnjičen je da je izdao nalog za to. Simonović je uhapšen tek nakon što je reagovala međunarodna zajednica. Jovanović i supruga su jedva uspeli da se spasu jer je, kako su ispričali, dok je kuća gorela, neko pucao u vrata.

Tužilaštvo je, međutim, ovaj slučaj označilo kao ugrožavanje opšte bezbednosti, a ne pokušaj ubistva.

Tužilaštvo je tako prošle godine zaključilo i da novinari nisu napadnuti na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića – uprkos fotografijama na kojima se jasno vidi da su nasilno izvedeni, gotovo izneti, sa događaja.

Prema evidenciji NUNS-a tokom 2018. godine bilo je 102 napada i verbalnih pritisaka na novinare, među kojima je sedam fizičkih napada i 23 pretnje.

O medijskim napadima na KRIK možete čitati ovde.

Comments are closed.