Još nema istrage o zloupotrebi vojnog strelišta

Još nema istrage o zloupotrebi vojnog strelišta

Stanković, Vučković, Belivuk

Ni deset meseci od kada je Vojni sindikat podneo prijavu protiv brigadnog generala i potpukovnika zbog sumnje da su omogućili kriminalcima Aleksandru Stankoviću i Veljku Belivuku i njima bliskom žandarmu Nenadu Vučkoviću da koriste vojno strelište i municiju, istraga nije pokrenuta.

Piše: Jelena Radivojević

Osnovno tužilaštvo u Pančevu u martu je naložilo vojnoj policiji da ispita navode krivične prijave protiv dvojice oficira. Predistražni postupak traje i dalje, a iz tužilaštva kažu da nema novih informacija.

Na pitanje novinarke KRIK-a da li je tužilaštvo reagovalo i poslalo urgencije policiji, portparolka je rekla da su one upućene, ali da tužiteljka koja vodi predmet usmeno komunicira sa vojnom policijom, te o tome nema zapisa.

Vojni sindikat podneo je krivičnu prijavu zbog sumnje da je vođama navijačke grupe Partizana „Janjičari“ Aleksandru Stankoviću poznatijem kao Sale Mutavi i Veljku Belivuku poznatijem kao Velja Nevolja omogućeno da zajedno sa žandarmom Nenadom Vučkovićem koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije. Prijavu su podneli u februaru ove godine, a imena oficira nisu saopštena.

Tada je navedeno da je tokom 2015. i 2016. godine falsifikovana službena evidencija i da su time brigadni general i potpukovnik nezakonito pribavili više od milion dinara.

Dva dana nakon podnošenja krivične prijave Ministarstvo odbrane izdalo je saopštenje u kome je navelo da je pažljivom proverom utvrđeno da nije bilo zloupotrebe službenog položaja, niti protivzakonitog pribavljanja imovinske koristi. U saopštenju, međutim, nigde nije naglašeno da pomenuti ljudi iz kriminogene sredine nisu koristili vojno strelište.

Aleksandar Stanković ubijen je u oktobru prošle godine. Bio je osuđen na pet godina i deset meseci zatvora, međutim, kaznu nikada nije odslužio. KRIK je otkrio da mu je sud 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog zdravstvenih problema, iako je Stanković bio redovno prisutan na utakmicama.

Belivuk je u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, čije telo je u februaru pronađeno na šinama u Ulici kraljice Marije u Beogradu. On je ranije osuđivan zbog nanošenja teških telesnih povreda.

O bliskosti Stankovića i Belivuka sa žandarmom Vučkovićem svedoče fotografije koje su se u javnosti pojavile nedugo nakon Stankovićevog ubistva. Na njima se vidi da Vučković na tribini razgovara sa Stankovićem, smeje se i navija zajedno sa njim, grleći jednom rukom Belivuka.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da ne vidi u čemu je problem što se žandarm druži sa kriminalcima.

„Nije nezakonito navijati“, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare banalizujući ceo slučaj.

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a takođe nije odreagovao. Protiv Vučkovića nikada nije vođen postupak provere njegovih veza sa kriminalcima, rečeno je novinarima KRIK-a. Vučković je radio u Vojsci Srbije pre nego što je prebačen u Žandarmeriju.

Vučković je uslikan i na skupštini fudbalskog kluba „Partizan“ tokom maja prošle godine kada je birano novo rukovodstvo, ali nije poznato u kom svojstvu je prisustvovao ovom događaju.

Pročitajte: Sud Saletu Mutavom 12 puta odložio zatvor

Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *