Još jedan Srbin ubijen u Južnoj Africi

Još jedan Srbin ubijen u Južnoj Africi

Snimak ubistva Đorđevića (foto: skrinšot/news24.com)

Nedaleko od Johanesburga, glavnog grada Južnoafričke Republike, juče ujutru ubijen je muškarac srpskog porekla Ivan Đorđević, za koga južnoafrički mediji navode da je pre dve godine preživeo pokušaj ubistva. Ovo je poslednja u nizu likvidacija u Južnoj Africi u kojima je u prethodnih godinu dana ubijeno najmanje pet osoba sa Balkana.

Piše: Milica Vojinović

Manje od mesec dana nakon što je u predgrađu Johanesburga ubijen Jugoslav Smiljkić kada su na njega iz automobila pucali nepoznati muškarci, tamošnje medije preplavile su vesti o novom ubistvu. Oko 20 kilometara dalje od mesta gde je ubijen Smiljkić juče ujutru likvidiran je Ivan Đorđević.

Pedesetdevetogodišnji Đorđević upucan je sa više od 20 metaka na parkingu u Brajstonu, nedaleko od Johanesburga. Do tamo su ga pratile maskirane ubice u „BMW“-u, piše južnoafrički portal „News 24“.

Na snimku koji je objavio ovaj portal vidi se kako, u trenutku kada se Đorđević parkira, prilazi „BMW“, prepreči mu put, a ubice izlaze i pucaju iz pušaka u njega. On zatim otvara suvozačeva vrata i počinje da beži, ali ga ubica stiže, ispaljuje još hitaca i vraća se u kola.

Đorđević beži od napadača (foto: skrinšot/news24.com)

Ubice su se otarasile automobila koji je korišćen u likvidaciji tako što su ga zapalile i ostavile u polju nedaleko od mesta zločina.

Kako piše „News 24“ Đorđević je u septembru 2017. preživeo pokušaj ubistva kada su na njega pucali u Bedfordvjuu, predgrađu Johansburga.

Tada su ga pogodila četiri metka, a prevezen je u bolnicu u kritičnom stanju gde se oporavljao nekoliko meseci.

Južnoafrički mediji pišu da je Đorđević bio blizak sa Dobrosavom Gavrićem koji je u Srbiji 2006. godine osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva kriminalca Željka Ražnatovića Arkana. Gavrić je trenutno u zatvoru u Južnoafričkoj Republici gde se odlučuje o njegovom izručenju Srbiji.

Još jedan Gavrićev saradnik ubijen je u Južnoj Africi.

Serija ubistava u Južnoj Africi

Milan Đuričić koji je takođe osuđen za Ražnatovićevo ubistvo na 30 godina zatvora, jedan je u nizu likvidiranih osoba sa prostora bivše Jugoslavije.

Đuričić je ubijen pre oko godinu dana u Johanesburgu, a od tada se u ovom gradu dogodilo još nekoliko likvidacija. Nije poznato da li su ova ubistva povezana.

Krajem septembra prošle godine ubijen je Đorđe Mihaljević – trgovac dijamantima poreklom iz Crne Gore, a u julu Darko Kulić. Pre mesec dana ubijen je i srpski državljanin Jugoslav Smiljkić.

Dva ubistva koja su povezana sa ovim obračunima dogodila su se i u Srbiji. Naime, u maju je u Beogradu ubijen Gorgija Darmanović, a kasnije u Kruševcu i njegov ubica – kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac. Obojica su živeli u Južnoj Africi.

Pre pet godina, u novembru 2013, u Bedfordvjuu je ubijen i srpski biznismen Veselin Laganin, za koga su južnoafrički mediji pisali da je hapšen i ima kriminalne veze.

Comments are closed.