Jerkov: Uštede na račun prosvetara otići će u džepove ministrovih poslovnih partnera

Jerkov: Uštede na račun prosvetara otići će u džepove ministrovih poslovnih partnera

Aleksandra Jerkov

Ministar prosvete Mladen Šarčević namešta svom poslovnom partneru posao vredan 1,6 miliona evra u momentu kada prosvetni radnici i zaposleni u obrazovanju u Srbiji strahuju da će ostati bez posla, istakla je potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov reagujući na KRIK-ovo istraživanje o nabavci elektronskih dnevnika za škole u Srbiji.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju objavljenom na sajtu Demokratske stranke Jerkov je navela da su uslovi tendera za nabavku elektronskih dnevnika za sve škole u Srbiji pravljeni tako da je mogla da ih zadovolji samo jedna firma.

„Ministra u ovom dilu i poklanjanju novca građana Srbije ne mogu sprečiti ni zakoni ove zemlje, ni upozorenja Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti da je ovakvo prikupljanje podataka o učenicima protivzakonito“, piše Jerkov.

Privatne protivzakonite poslove ministra, navodi Jerkov, finansiraće prosvetari čije otpuštanje najavljuje.

„Uštede koje se ostvare na njihovim otkazima otići će u džepove njegovih poslovnih partnera. Baš kao što su i uštede od smanjenja plata, oduzimanja penzija, prihodi od povećanja poreza i uvođenja akciza otišle u džepove poslovnih partnera ljudi iz vrha Srpske napredne stranke“.

Podsetimo, KRIK je objavio da je firma bivšeg poslovnog partnera ministra Mladena Šarčevića dobila tender za uvođenje elektronskih dnevnika vredan 1,6 miliona evra. Nabavka je sprovedena pod diskriminatornim uslovima, otkrili su novinari KRIK-a analizirajući tendersku dokumentaciju sa stručnjacima.

Firma „Tesla“ godinu dana ranije ustupila je ministarstvu program u okviru pilot projekta digitalizacije obrazovanja. U junu ove godine raspisan je tender koji je tražio da se u sve škole u Srbiji uvede gotovo isti sistem.

Dati su i nerealno kratki rokovi, kao i uslov da može da se prijavi samo firma koja je u prethodne tri godine uvela sistem elektronskih dnevnika u minimum 50 škola u 10 različitih gradova Srbije. Ovako suženi uslovi odgovarali su isključivo kompaniji „Tesla“, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Na tender je stigla samo jedna ponuda koja je i dobila posao.

Ministar Šarčević je za KRIK rekao da je tender bio čist i da ne može da govori o detaljima jer se on ne bavi javnim nabavkama, kao i da sve procese digitalizacije prati kabinet Ane Brnabić.

Detaljnije pročitajte u posebnoj priči

Comments are closed.