Jedan od vođa „Janjičara“ vlasnik firme za obezbeđenje

Jedan od vođa „Janjičara“ vlasnik firme za obezbeđenje

Aca Rošavi i Sale Mutavi/Ugovor o prenosu firme

Aca Rošavi i Sale Mutavi/Ugovor o prenosu

Aleksandar Vidojević zvani Aca Rošavi, član navijačke grupe „Janjičari“ i jedan iz ekipe kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, postao je u maju prošle godine vlasnik firme „DBS-Security“ za privatno obezbeđenje. MUP nije odgovorio novinarima KRIK-a da li je izdao dozvolu za rad ovoj kompaniji ili ona radi „na crno“.

Piše: Bojana Pavlović

Vidojević je istaknuti član navijačke grupe „Janjičari“ poznate po nasilju i kriminalu – članovi ove grupe obezbeđuju beogradske klubove i splavove, prodaju drogu, a učestvovali su u tučama, pucnjavama i čak ubistvima.

Protiv Vidojevića, na tribinama poznatijeg kao Aca Rošavi, trenutno se vode tri postupka – za razbojništvo, nedozvoljeno posedovanje oružja i demoliranje kluba „Komitet“.

Javnosti je poznat i po tome što je u junu prošle godine snimljen kako sa Danilom Vučićem, sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navija na utakmici Srbija – Kostarika na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji. Vidojević je bio i član skupštine fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik navijača.

U maju prošle godine, Vidojević je postao vlasnik firme „DBS-Security“ koja se bavi poslovima privatnog obezbeđenja, otkriva KRIK. Nekoliko meseci kasnije, sebe je postavio i za direktora preduzeća.

Ekipa Saleta Mutavog, Vidojević prvi zdesna (foto: fejsbuk)

Firmu je preuzeo od Ane Šćepanović, devojke svog bivšeg šefa – kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je predvodio grupu „Janjičari“, a ubijen je u oktobru 2016.

Nije poznato da li Vidojevićeva kompanija ima potrebne dozvole ili se poslom obezbeđenja bavi „na crno“.

Da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izdalo licencu firma mora da ispunjava uslove propisane zakonom – između ostalog da se protiv direktora i zaposlenih ne vodi krivični postupak. U trenutku kada je postao direktor firme, protiv Vidojevića su se vodili krivični postupci.

MUP nije odgovorio na pitanja KRIK-a da li je Vidojevićeva firma dobila licencu za rad, ali se „DBS-Security“ ne nalazi na spisku licenciranih firmi za obezbeđenje koji je objavila Privredna komora Srbije.

Na adresi na kojoj je registrovana u beogradskom naselju Mirijevo nema vidljivih oznaka da se tu nalaze kancelarije preduzeća. Profesionalni upravnik zgrade rekao je novinarima da se u zgradi nalaze dve firme, ali ne i „DBS-Security“.

Poslednji objavljen finansijski izveštaj pokazuje da je kompanija u 2017, dok je Ana Šćepanović bila vlasnica, ostvarila prihod od oko 60.000 evra i imala šestoro zaposlenih. Danas joj je račun blokiran zbog duga od oko dve hiljade evra.

Novinari KRIK-a pokušali su da dođu do Vidojevića, međutim, prema rečima njegovog advokata, on nije u Beogradu.

Osnivanje

Firmu „DBS-Security“ osnovao je u junu 2014. Dejan Ilić, koji je vlasnik još nekoliko firmi. Prema njegovim rečima delovalo mu je da će postojati potreba za radnicima obezbeđenja, pošto se mnogo toga novog izgradilo, ali da je odustao kada je video „kako se sve to odvijalo“.

„Otvorena je, registrovana na moje ime, nije ni počela da radi, a potom je prodata“, rekao je Ilić za KRIK.

Istakao je da Stankovića, poznatijeg po nadimku Sale Mutavi, nikada nije upoznao.

„Gospodina nisam poznavao niti sam ga video u životu. Njegova supruga, mislim da mu je to supruga, i moj advokat su stupili u kontakt preko treće osobe. Mi smo to oglasili, oni su se javili, prebacili smo i  zvanično overili“, rekao je Ilić.

U ugovoru do kojeg je došao KRIK, međutim, piše da je firma poklonjena Ani Šćepanović u septembru 2016.

Proteini i fondacija
Šćepanović je u maju 2013. osnovala firmu „Diastar“ koja se bavi prodajom preparata namenjenih sportistima. Ona je osnivač i fondacije „AS-Svet voli pobednike“ čiji su ciljevi pomoć oboleloj deci.

Dve nedelje nakon toga, njen dečko Stanković je ubijen u svom automobilu. Policija do danas nije rešila ovaj zločin.

Šćepanović je u maju 2018. firmu poklonila Aleksandru Vidojeviću.

Nije želela da odgovori na pitanja novinara KRIK-a u vezi sa ovim poslom.

„Nemam komentar na to zaista. Odakle vama ovaj broj? Ja ću videti sa advokatom oko uzimanja ovog broja i uznemiravanja.“

Ko je Sale Mutavi

Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, se u policijskoj evidenciji vodio kao član kavačkog klana, jedne od dve kriminalne grupe koje su u sukobu.

Osuđen je 2013. kao vođa grupe koja je prodavala drogu, međutim, nikada nije otišao u zatvor. Sud mu je čak 12 puta odložio služenje zatvorske kazne pošto je donosio lekarska uverenja da je navodno lošeg zdravlja, kako je KRIK ranije otkrio.

U isto vreme, on se redovno pojavljivao na utakmicama gde je predvodio grupu huligana i učestvovao u tučama. Njegova navijačka grupa „Janjičari“ okupljala je bivše navijače drugih klubova.

Nakon Stankovićevog ubistva u oktobru 2016, upravljanje grupom je preuzeo njegov najbliži saradnik Veljko Belivuk. Belivuk je zatim uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu i tada je Vidojević postao značajniji u grupi.

Poznato je da članovi ove ekipe imaju veze u policiji i vladajućoj partiji. Obezbeđivali su inauguraciju predsednika Vučića, navijali sa njegovim sinom, a prijatelj im je i pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković Vučko, blizak državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović.

Više o tome pročitajte u sledećim tekstovima

Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog

S kim je predsednikov sin navijao

Poverenik: MUP da kaže da li je proveravao veze žandarma Vučkovića sa kriminalcima

Sud Saletu Mutavom 12 puta odložio zatvor

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju.

Comments are closed.