Jedan od šefova grupe „Amerika“ u Peruu osuđen na 20 godina

Jedan od šefova grupe „Amerika“ u Peruu osuđen na 20 godina

Zoran Jakšić (foto: LaRepublica.pe)

Zoran Jakšić, jedan od glavnih ljudi kriminalne grupe „Amerika“, osuđen je u Peruu na 20 godina zatvora zbog šverca droge, saznaje Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Sud u peruanskoj prestonici utvrdio je da su dokazi koje je tužilaštvo predložilo dovoljni da se Jakšiću izrekne osuđujuća presuda.

Glavni dokaz protiv drugog čoveka klana „Amerika“ bio je kokain – 1,2 kilograma skrivenih u flašama za sok, kao i njegove veze sa drugim kriminalnim organizacijama, navodi se saopštenju suda u Limi. Osim zatvorske kazne dužan je da plati novčanu kaznu od oko 14.000 evra.

Jakšić je uhapšen u julu prošle godine kada je iz južnoameričke države Ekvador ušao u Peru. Peruanska policija tada je saopštila da je Jakšić finansirao nabavku kokaina i transportovao ga u Evropu, a imao je jake veze i u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku.

Prema policijskim podacima, Jakšić je koristio 43 različita identiteta i 10 falsifikovanih pasoša. U trenutku hapšenja kod sebe je imao lični dokument na ime Lens Korona.

Grupa „Amerika“

Jakšić je jedan od šefova klana „Amerika“, kriminalne grupe koja se skoro dve decenije bavi međunarodnim švercom droge i ubistvima.

Vođe grupe su se smenjivale – prvi je bio Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac, koji je nestao 1997. godine.

U oktobru prošle godine mediji su objavili snimak sigurnosne kamere na kome se vidi da Zorana Jakšića tuče obezbeđenje jednog beogradskog noćnog kluba. Član obezbeđenja koji je nokautirao Jakšića bio je blizak saradnik Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, vođe navijača i osuđivanog narko-dilera koji je ubijen prošle godine.

Njega je nasledio Mileta Miljanić zvani „Majk“, čija je desna ruka postao Zoran Jakšić, piše u policijskim beleškama koje poseduje KRIK.

Miljanić je u Italiji osuđen na sedam i po godina zatvora kada ga je tamošnja policija uhapsila jer je organizovao transport kokaina iz Urugvaja u Veneciju i prodaju 10 kilograma droge albanskom kriminalcu. On je pobegao iz zatvora i otišao u Sjedinjene Američke Države, čije državljanstvo poseduje.

U avgustu prošle godine pažnju javnosti privukli su snimci na kojima je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prilikom obilaska izgorele srpske crkve u Njujorku bio u Miljanićevom društvu. Dačić je za KRIK rekao da je događaj organizovala crkva i da Miljanića ne poznaje.

Grupa „Amerika“, prema policijskim podacima, stoji iza nekoliko ubistava 90-ih godina. Član grupe je bio i Željko Maksimović Maka, koji je optužen da je organizovao likvidaciju policijskog generala Boška Buhe. „Amerika“ je bila povezana i sa Branislavom Šaranovićem, čuvenim crnogorskim kriminalnim donom, koji je ubijen 2009. godine.

Comments are closed.