Janković: Zebnja zbog nepominjanja Savamale u izveštaju EK

Janković: Zebnja zbog nepominjanja Savamale u izveštaju EK

Saša Janković

Saša Janković (foto: mc.rs)

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da nepominjanje slučaja Savamala u izveštaju Evropske komisije (EK) možda olakšava dijalog na vrhu vlasti, ali budi zebnju kod građana u vezi sa pravim razlozima za evropske integracije.

Piše: Bojana Pavlović

Janković je za Fonet rekao da Evropska komisija bira kojim će pojedinačnim slučajevima ilustrovati pojave o kojima piše u izveštaju. Po njegovom mišljenju, međutim, slučaj rušenja u Savamali pokazuje sve prepreke u ostvarivanju prava građana.

„Slučaj Savamala najbolje ilustruje probleme u vladavini prava, zakonitom radu organa javne vlasti i pravnoj sigurnosti građana Srbije“, istakao je Janković.

On je dodao da, uprkos tome što u izveštaju nije izričito pomenuta Savamala, vlast shvata koliko je to negativno prihvaćeno i ocenjeno.

„Evropskim integracijama ne težimo da bismo zakačili bedž Evropske unije na pocepano odelo, već zato što sa vladavinom prava, zakonitošću u radu državnih organa, poštovanjem ljudskih prava i pravne sigurnosti građana, ne sme da bude kompromisa“, kaže Janković.

Nalazi iz izveštaja Evropske komisije, po njegovom mišljenju, podudaraju se sa nalazima koje sam kao Zaštitnik građana podnosi svake godine Narodnoj skupštini.

U delu posvećenom slobodi medija Evropska komisija izrazila je zabrinutost zbog pritisaka i pretnji na novinare. Janković komentariše da je na diplomatski način napisano ono što se u Srbiji odavno zna i što novinari osećaju na svojoj koži.

„To sve dovodi do toga da mediji u Srbiji ne ostvaruju svoju ulogu – da blagovremeno i objektivno informišu građane, kako bi oni sami gradili svoje mišljenje o društvenoj stvarnosti, umesto da im stavove crta neko posredstvom konferencije i tabloidnih izdanja“, naveo je Janković.

U vezi sa zamerkama komisije na nesprovođenje medijskih zakona, Janković je rekao da se u Srbiji, kada postoji problem u primeni zakona, ne utvrđuje ko je za to odgovoran, nego se prave radne grupe i pišu strategije, analize i akcioni planovi.

„Menjamo zakone maltene svakodnevno i to šteti pravnoj sigurnosti, jer više ni oni koji bi trebalo da ih primenjuju ne znaju šta piše u njima, a kamoli oni na koje se zakoni odnose“, zaključio je Janković.

Comments are closed.