Janković: Vučić suspenduje zakone u slučaju bespravne gradnje u Novom Pazaru

Janković: Vučić suspenduje zakone u slučaju bespravne gradnje u Novom Pazaru

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da premijer Aleksandar Vučić izjavama da se neće rušiti nelegalni objekat u Novom Pazaru suspenduje zakone i zloupotrebljava funkciju. „Bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija“, kaže Janković.

Piše: Bojana Pavlović

Janković je reagovao na Vučićeve izjave od pre nekoliko dana kojima je stavio tačku na pitanje nelegalne gradnje u Novom Pazaru rekavši da ne želi sukob pravoslavaca i muslimana.

„To ne znači da svaki musliman može da radi nešto protivzakonito, ali dajte nam način da vidimo kako ćemo da primenimo zakon i da pokušamo da pronađemo taj način, a ne da ulazimo u rat i u sukobe“, rekao je Vučić.

Ne može svaki musliman da radi protivzakonito, ali sudeći po izjavi premijera, bivši muftija, a današnji poslanik Muamer Zukorlić može.

„Mislite li da će muftija da pusti da mu to tek tako neko sruši bez prisutnih 5.000 ljudi? Neće i već vam je to rekao. Sada ja pitam da me posavetujete kako da to srušimo“, rekao je Vučić i naveo da je „sit razbijenih glava“.

Zaštitnik građana naveo je da Vučić nema pravo da suspenduje zakone i pozvao ga da se vrati svojim propisanim ovlašćenjima jer „država nije jedan čovek“.

„Njegova ocena da bi rušenje nelegalnog objekta značilo rat sa muslimanima i razbijanje glava je najgrublja manipulacija jer bespravna gradnja nije osobina muslimana već izraz bezakonja koga, jasno je, ima među pripadnicima svih vera i nacija“, naveo je Janković.

muamer-zukorlic-foto-mc-rs

Muamer Zukorlić

U centru Novog Pazara, u sklopu Fakulteta za islamske studije nikao je nelegalni objekat od oko 1000 metara kvadratnih koji gradi Mešihat islamske zajednice. Predstavnici zajednice tvrde da su zahtev za dozvolu podnosili, ali da je ona izgubljena, pa su zgradu morali da prošire bez dozvole.

Gradnja je počela pre desetak godina dok je na čelu ove verske zajednice bio Zukorlić. Tadašnji muftija izjavljivao je da, pošto islamska zajednica 20 godina nije dobila nijednu dozvolu za gradnju, gradi bez dozvole.

Zukorlić ovih dana, međutim, tvrdi da zgrada nema nikakve veze sa njim i da je gradi Mešihat islamske zajednice.

„Nije dobro za ugled islamske zajednice da gradi bez dozvole. Ali, naravno da nije dobro ni kad vam ne daju građevinske dozvole. Neko vam ne da da nešto ostvarite po zakonu“, kaže Zukorlić.

On je za N1 naveo da je gradnja tokom ovog leta ušla u završnu fazu – što se poklapa sa njegovim ulaskom u srpski parlament. Zukorlić, međutim, negira da je ignorisanje nelegalne gradnje u vezi sa njegovim učestvovanjem u vlasti.

„Vlasti nisu potrebna moja dva poslanika. Moj dogovor s premijerom Vučićem je dogovor da pokušamo da rešimo nagomilane probleme u Sandžaku, između Bošnjaka i državnog sistema“, izjavio je Zukorlić.

Gradska uprava grada Novog Pazara je prošle nedelje upozorila građane da ilegalna građevina nije bezbedna.

„Na ovom gradilištu imamo situaciju da, umesto potrebne dokumentacije, investitor radova Muamer Zukorlić šeta po gradilištu i rukom pokazuje gde hoće stubove, a gde prozore. Ovo je posebno nedopustivo, imajući u vidu da je objekat na javnoj površini gde je velika frekvencija prolaznika, pa samim tim opasnost od urušavanja objekta, sa katastrofalnim i tragičnim posledicama.“

1 Comment

  1. SamjuelDeCanto kaže:

    Janković je potpuno u pravu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *