Janković: Stamenković potvrdio da je vrh policije omogućio rušenje u Savamali

Janković: Stamenković potvrdio da je vrh policije omogućio rušenje u Savamali

Miloš Janković (foto: mc.rs)

Nekadašnji zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković rekao je za „Danas“ da je policajac Goran Stamenković, jedini osuđeni u slučaju Savamala, u intervjuu za KRIK potvrdio da je policija postupala nezakonito u noći rušenja u Savamali i da je ceo događaj organizovan i sproveden u okviru ranije pripremljenog plana. Janković smatra da je neophodna nepristrasna i temeljna istraga policije i tužilaštva.

Piše: Jelena Radivojević

Institucija Zaštitnika građana jedina je koja je nakon nezakonitog rušenja u Savamali u aprilu 2016. godine sprovela postupak i u svom izveštaju utvrdila da policija te noći nije reagovala na pozive građana po naređenju koje je stiglo sa vrha.

Miloš Janković, nekadašnji zamenik Zaštitnika građana koji je tada obavio razgovor sa policajcem Goranom Stamenkovićem, šefom smene Komandno-operativnog centra u policiji, kaže da je intervju Stamenkovića za KRIK potvrdio navode da je policija postupala nezakonito i da je događaj organizovan i sproveden u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga.

Janković navodi da su prećutkivanjem istine i davanjem netačnih informacija policajci otežavali utvrđivanje činjenica, što potvrđuje i Stamenković u svojoj izjavi preuzimajući deo odgovornosti na sebe.

„Stamenković svedoči da su policijski službenici, najrazličitijih nivoa, od direktora policije do najnižeg službenika, spremni da zarad napredovanja u službi i drugih ličnih ili materijalnih interesa, postupaju po nalozima pretpostavljenih, uprkos tome što su ti nalozi nezakoniti i nepravilni, ili što se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava“, ističe Janković za „Danas“.

On kritikuje to što su nadležne insituticije, pre svega policija i tužilaštvo, pokazale potpunu nezainteresovanost i neefikasnost i smatra da bi ono što je Stamenković rekao u intervjuu za KRIK moralo da ih podstakne na nepristrasnu i temeljnu istragu slučaja Savamala.

Ovakva istraga je neophodno kaka bi se utvrdilo ko su nalogodavci i izvršioci, a naročito ko je sve učestvovao u zataškavanju tog slučaja.

„Za građane Srbije to bi bilo veoma značajno jer bi se skinula ljaga sa policije i tužilaštva, čiji kredibilitet je značajno urušen, između ostalog i nerešavanjem, odnosno fingiranjem rešenja slučaja Savamala“, ističe Janković.

Stamenković je u intervjuu za KRIK ispričao da su ga tadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović i prvi čovek beogradske policije Veselin Milić pritiskali da preuzme krivicu, a zauzvrat mu obećali unapređenje i legalizaciju zgrade koju je nelegalno sagradio u beogradskom naselju Mirijevo.

Stamenković tvrdi i da mu je nakon sastanka na kom mu je predloženo da preuzme krivicu, Dijana Hrkalović pretila, te da je preuzimanje krivice postao ultimatum. On je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice po kome je osuđen na pet meseci zatvora uslovno – zbog nereagovanja policije.

Pošto obećanja nisu ispunili, Stamenković se sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je obećao da će mu rešiti problem, ali mu se nakon sastanka više nije javio.

Šest godina nakon bespravnog rušenja nije otkriveno ko je i po čijem nalogu bagerima „počistio“ deo grada. Postupak koji vodi Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu i dalje je u predistražnoj fazi, tapka u mestu i nema osumnjičenih.

Novinari KRIK-a došli su do ključnih saznanja o ovom slučaju u intervjuu sa Marijom Mali, bivšom suprugom tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Ona je još 2017. novinarima KRIK-a ispričala da joj se Mali pohvalio da je organizovao rušenje „nekih barakica, kolibica“ kako bi otklonio smetnje projektu „Beograd na vodi“.

Uprkos njenim tvrdnjama, tužilaštvo nikad nije saslušalo Malog, ali ni predsednika Vučića koji je nakon rušenja rekao da iza tog događaja stoji vrh gradske vlasti. Vućić nikada nije imenovao odgovorne, a njegove tvrdnje potkrepio je i izveštaj policije u kome jasno vidi da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća, a čije je detalje objavio KRIK.

Comments are closed.