Janković: Policija dobila nalog da ne sprečava rušenje u Savamali

Janković: Policija dobila nalog da ne sprečava rušenje u Savamali

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da je policija prekršila zakon kada je u noći 25. aprila, prilikom rušenja objekata u Savamali, odbila da izađe na teren i uskratila građanima zaštitu. On je naveo da policija nije postupila jer je takav nalog stigao sa „vrha“. 

Piše: Bojana Pavlović

Maskirana grupa ugrozila je bezbednost građana tako što je preuzela vlast u Savamali, piše u izveštaju Jankovića.

Oni su se dovezli u Hercegovačku ulicu crnim automobilima zatamnjenih stakala i prekrivenih tablica. Mašinama su preprečili prilaz i obezbeđivali teren dok su bageri rušili privatnu imovinu firmi „Iskra“ i „Transport peroni“  kao i restoran „Savski ekspres“. Počinioci pod fantomkama odneli su sa sobom snimke sigurnosnih kamera i sprečili da budu otkriveni. Uz primenu sile, drsko i nasilnički, onemogućili su prolaznicima da vide rušenje zgrada.

Izvlačili su građane iz objekata i automobila, oduzimali im telefone i ograničavali kretanje. Zabranjivali su im čak i da gledaju u crna vozila koja su patrolirala, a potom ih pustili uz pretnje da nikom ne govore šta se dogodilo.

Čim su dobili telefone nazad, građani su ipak pozvali policiju. Dobili su odgovor da je sa „vrha“ stiglo naređenje da se ovim slučajem bavi Komunalna policija, iako to nije u njenoj nadležnosti.

Izjave svedoka su se podudarale, a Zaštitnik je njihove tvrdnje potvrdio zahvaljujući snimcima telefonskih poziva koji su te noći upućeni policiji.

Prvi poziv bio je u 4:04 ujutru. Građanin je službenici policije ispričao šta se desilo, a ona ga je uputila na Komunalnu policiju.

Janković je potom tražio da mu se dostave i razgovori između dežurnih policijskih službenika i njihovih nadređenih, ali mu je rečeno da se oni ne snimaju. Na disku koji je MUP dostavio Zaštitniku, međutim, našli su se i snimci na kojima operateri obaveštavaju šefove o svim pozivima u vezi sa ovim slučajem.

„To je ono Beograd na vodi, šefe. Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?“, pita službenica. „Tako je“, odgovorio joj je nadređeni.  „Šefe, samo jedna pomoć, ovaj što je vezan dole, zove Komunalnu, odbili su ga. Je l ništa da mu ne dajemo, ništa?“, čuje se u sledećem razgovoru. „Pa ništa“.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je nekoliko dana kasnije da „zasigurno niko ništa nije prijavio policiji i niko to nije video već se svodi na priču nekoliko ljudi“.

Janković  je zaključio da navedeni propusti u radu organa i službenika policije nisu rezultat propusta pojedinaca, već su očigledno organizovani i sprovedeni u okviru ranije pripremljenog plana i izdatih naloga.

Gradske vlasti negirale su umešanost u događaje. Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da se nije raspitivao o tome šta se dogodilo u Savamali, ali potvrdio da je na ovom mestu predviđena izgradnja projekta „Beograd na vodi“.

Prošle nedelje gradske službe naredile su čišćenje terena, iako policija nije izvršila uviđaj. To stvara sumnju da je na delu uklanjanje dokaza, rekao je Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja.

Snimke rušenja u Savamali do kojih je došao KRIK pogledajte na ovom linku.

 

4 Comments

 1. dok kaže:

  Po komandnoj odgovornosti, ministar policije Stefanovic mora odgovarati, a posto ce on reci da mu je licno presednik Vucic naredio, niko nije kriv jer krivica ne moze da postoji za „odredjene drugove“ Pojeo vuk magare i nikom nista, jedino sto nas ceo svet ismejava, pa sta, ionako nam se svi smeju.

 2. Moma Radulovic kaže:

  Ako Sasa i Sabic ovako nastave, „Beograd na vodi “ nece se izgraditi ni za tricavih 30 godina.

 3. Zoran kaže:

  Sve su to gluposti….
  Sve su ovo gluposti. Kakvo rusenje, kakvi bakraci. Sasa Jankovic lupeta ! Nije bilo nikakvog rusenja, nije bilo na silu zatvaranih ljudi dok se to „navodno’ rusilo. Nije bilo nikakvih gradjevina, niti je bilo buldozera u noci izbora. Nije bilo ni cigana, oni lete u nebo. Nije bilo ni policije. Nije bilo nicega. Nije bilo ni Sava Male. Nista od toga ne postoji ! Nije bilo ni pamcenja ni secanja. Ako ga je i bilo, vise ne postoji.
  Ne postoji ni Sasa Jankovic……
  Sve su to gluposti…..

 4. Luka kaže:

  Svi će oni ovo robijati… Možda trenutno misle da su iznad zakona, ali pravda stiže! Polako kao i uvek. Ali stiže.