Janković o Savamali: Cinično proglasiti šefa smene jedinim krivcem

Janković o Savamali: Cinično proglasiti šefa smene jedinim krivcem

Šef smene sasvim sigurno je neko ko je učestvovao u nezakonitom i nepravilnom radu policije te noći, ali još sigurnije nije onaj ko je niti osmislio niti naredio niti mogao da iskoordinira i odobri celu takvu akciju“, kaže Janković za KRIK komentarišući otkriće da je Goran Stamenković, šef smene dežurne službe policije, jedini osumnjičeni u slučaju Savamala.

Piše: Milica Vojinović

Janković ističe da je kao Zaštitnik građana sa svojim saradnicima uzeo izjavu šefa smene u postupku kontrole u ovom slučaju, a da sada „tužilaštvo i policija kriju prave počinioce ovog organizovanog kriminalnog akta.“

„Ako ja kao Zaštitnik građana nisam hteo da se zaustavim na šefu smene, nego sam napisao da je tako nešto došlo od vrha, onda je potpuno jasno da se cela ta priča ne okreće oko šefa smene u beogradskoj policiji i kažem, cinično je i ironično i vređanje inteligencije građana Srbije“, dodaje on.

Na pitanje da li smatra da će istraga u ovom postupku ići dalje od imena jedne osumnjičene osobe Janković odgovara da se tako nešto neće desiti ukoliko javnost ne bude pokazala istrajnost.

„Potpuno je jasno da ova vlast računa na ovaj zaborav, računa na to da sve u Srbiji prolazi i ja ne očekujem da oni to reše“, kaže lider PSG-a i dodaje da je Savamala simbol rušenja pravne država, pravne sigurnost, ravnopravnosti građana i jednakosti svih pred zakonom.

Janković se ovim slučajem bavio i kao tadašnji Zaštitnik građana, a tokom kontrole rada policije utvrdio da je naređenje policiji da ne postupa „stiglo sa vrha“.

U izveštaju Zaštitnika se navodi da je Stamenković rekao da je znao samo da su porušeni objekti, ali ne i da su maskirani ljudi građane lišili slobode i da je zato službenicama rekao da građane upute na komunalnu policiju i građevinsku inspekciju.

Snimljeni telefonski razgovori policije i građana koje je Zaštitnik preslušavao, međutim, demantuju Stamenkovića. Operaterke koje su se javljale na broj za hitne pozive su šefovima, među kojima i Stamenkoviću, prenele informacije da su građani vezivani.

U dokumentu tužilaštva do kog je došao KRIK Stamenković, koji je te noći bio šef smene dežurne policijske službe, osumnjičen je za nesavesno postupanje u službi. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.