Janković o Savamali: Nije dovoljna jedna ostavka

Janković o Savamali: Nije dovoljna jedna ostavka

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković smatra da su u slučaj Savamala umešane različite strukture zbog čega nije dovoljno da jedna osoba podnese ostavku ili bude smenjena.

Piše: Dragana Pećo

„Ovo je akcija, koja je uključivala više različitih državnih i nedržavnih struktura. Na policiji je da ustanovi ko je to bio, a moj posao je da javnim pritiskom podsetim policiju da je dužna da radi svoj posao. Tužilaštvo samo gleda pa će shvatiti da mora da radi svoj posao. Svako u svom dvorištu neka počisti onaj „šut“ koji je ostao posle Svamale i biće sve u redu“, rekao je Janković gostujući na televiziji N1.

Govoreći o odgovornosti za slučaj rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali, Janković kaže da ih ima nekoliko: politička, krivično-pravna i prekršajna o kojima će odlučivati pravosuđe, kao i disciplinska odgovornost o kojoj će odlučivati šefovi organa vlasti koje nisu radile kako treba.

„Ja sam kao Zaštitinik građana utvrdio da policija nije radila kako treba i na nekome unutar MUP-a je da tu odgovornost sa policije skine na pojedince. To je neophodno da se desi”, podsetio je Janković na kršenje zakona od strane policije koja je, u noći rušenja, odbila da izađe na teren i uskratila građanima zaštitu.

On smatra i da je ovim slučajem bačena senka na institucije i veruje da još nije kasno da se ta senka sa njih skine.

„Nakon najave predsednika Vlade da će ta odgovornost biti utvrđena na svim nivoima, to svakako i treba da se desi“, napominje Janković.

Rušenje Savamala

Hercegovačka ulica nakon rušenja

Premijer Vučić je prošle nedelje izjavio da iza slučaja rušenja stoje najviši organi gradske vlasti. Predstavnici vlasti u Beogradu nisu želeli da komentarišu ovu Vučićevu izjavu.

U medijima se spekulisalo da će gradonačelnik Siniša Mali podneti ostavku zbog Savamale, što on nije ni potvrdio ni demantovao rečima da je „rano za izjave”.

Objekti u Savamali u Hercegovačkoj ulici srušeni su u noći 25. aprila. Tužilaštvo do danas nije pokrenulo istragu povodom bespravnog rušenja privatnih objekata u centru grada.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

Comments are closed.