Janković: Načelnik komunalne policije nije govorio istinu

Janković: Načelnik komunalne policije nije govorio istinu

Saša Janković

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da načelnik beogradske Komunalne policije Nikola Ristić nije govorio istinu o događajima u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Piše: Bojana Jovanović

Ristić je nekoliko sati nakon bespravnog rušenja objekata 25. aprila Zaštitniku dao službenu izjavu da građani u noći u kojoj su rušeni objekti nisu zvali Komunalnu policiju.

U postupku kontrole rada Komunalne policije koju je Zaštitnik pokrenuo 11. maja utvrđeno je da to nije istina.

„Nikola Ristić nije dao tačnu službenu izjavu Zaštitniku građana kada je odgovorno tvrdio da niko te noći nije zvao njegovu službu“, navodi se u saopštenju Zaštitnika uz obrazloženje da je istina utvrđena pošto su građani dostavili dokaze o obavljenim pozivima.

Komunalna policija obavestila je potom Zaštitnika da je Ristić dao netačnu izjavu jer, iz organizacionih i tehničkih razloga, nije znao da građani ipak jesu zvali.

Ovo je druga kontrola koju je Zaštitnik građana izvršio u vezi sa događajima u Savamali. Početkom maja objavio je izveštaj o kontroli rada policije u kojem je utvrdio da je policija prekršila zakon kada je odbila da izađe na teren i uskratila građanima zaštitu.

Policijski operateri na broju za hitne pozive, posle konsultacija sa šefovima, nezakonito i nepravilno upućivali su građane da zovu Komunalnu policiju. Operater Komunalne policije je građanima rekao da ponovo zovu Policiju, što su oni i činili, ali bezuspešno“, naveo je Zaštitnik.

Objekti u Savamali srušeni su u izbornoj noći 25. aprila. Tridesetak osoba sa fantomkama obezbeđivalo je teren dok su bageri rušili zgrade u privatnom vlasništvu. Oni su zaustavljali prolaznike, legitimisali ih i privremeno ograničavali kretanje.

Tužilaštvo je desetak dana nakon rušenja naložilo policiji da prikupi informacije o ovom događaju, ali istraga još nije pokrenuta.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

2 Comments

  1. lilit kaže:

    Sigurno stižemu Rumuniju (u „zlatno“ doba Čaušeskua)

  2. slobodan kaže:

    Nece se valjda i ovog puta Goran Vesic izvuci, jer se slicaj fantomka ne moze ni pribliziti slucaju bus plusa kada je Vesic uspeo da dobrano urusi pravni sistem pretvatajuci jedan klasican gradjansko pravni odnos u kazneni. I nikom nista…