Janković: Na slučaj Savamala treba staviti tačku

Janković: Na slučaj Savamala treba staviti tačku

Miloš Janković (printskrin N1)

Ako u slučaju rušenja u Savamali do danas nije urađeno ništa, ne možemo reći da su u Srbiji zaštićeni vladavina prava i pravni poredak, izjavio je vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

Izvor: N1

Janković je gostujući na televiziji N1 rekao da se postavlja pitanje opstrukcije istrage, zašto je to dozvoljeno i zašto ništa nije učinjeno protiv onih koji su vršili tu opstrukciju.

„Problem se usložnjava, međunarodne organizacije sad već ukazuju na taj problem i mislim da je zaista dosta vremena prošlo, treba staviti tačku na slučaj Savamala, i to tako što će nadležni organi da izađu sa svojim stavovima i zaključcima“, kazao je.

Prema njegovim rečima, problem će biti nepremostiv ako ništa nije urađeno u tom slučaju do danas, „što Srbiju ne dovodi u situaciju da možemo reći da je zaštićen pravni poredak, vladavina prava i podela vlasti“.

Povodom odluke Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da novčano kazni Više javno tužilaštvo zbog nepostupanja po nalogu iz rešenja tog vladinog tela, Janković je rekao da se rešenje ovog problema ipak neće se rešiti kroz izricanje novčane kazne.

„U našem društvu treba da se shvati da su ombudsman i poverenik nisu nevladina organizacija, već ustavna katerogorija, njihov značaj je jako veliki i ne bi trebalo ignorisati sve efekte njihovog rada, a pogotovo postavljati pitanje u čijem interesu rade. To je podrivanje ustavom i zakonom utvrđenog sistema“, ocenio je on.

Janković je naveo i da je ignorisana odluka organa koji je zakonom nadležan da izrekne kaznu zbog nepostupanja, koje nije u skladu sa zakonom, ali da će se ta kazna platiti parama iz budžeta.

„Za kaznu sigurno nece rukovodioci tog organa izvaditi novac iz svog džepa. Platiće se sa računa tih institucija, koji koriste budžetska sredstva“, odnosno građani će platiti posredno, dodao je on.

On je ocenio da se došlo do toga da nas zbog ovog slučaja međunarodne organizacije „prozivaju“.

„Sramotno je da pravimo pompu oko izveštaja Amnesti internešnela, da nam bilo ko sa strane govori da nešto ne valja, kad mi dobro znamo i sami da nešto nije u redu. Zašto čekati šamare?“, upitao je Janković.

Ovaj slučaj će se rešiti, smatra on, tako što će se na vreme činiti šta treba, a neće se čekati strani izveštaji.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

1 Comment

  1. oO kaže:

    Znaci, platice kaznu iz budzeta, a pare idu nazad u budzet. Pa kako ce to onda da plate gradjani? I kakva je to kazna? Koliko vidim, nije ih briga da li ce biti „kaznjeni“ ili ne.