Janković: Javnost ima pravo na efikasnije tužilaštvo

Janković: Javnost ima pravo na efikasnije tužilaštvo

Saša Janković

Zaštitinik građana Saša Janković podržao je stav Višeg javnog tužilaštva koje je zatražilo da niko ne ubrzava njihov rad na slučaju Savamala, ali dodao da građani imaju pravo da od njih očekuju efikasnost.

Piše: Pavle Petrović

Janković je u saopštenju naveo da je javnost uznemirena nizom slučajeva koji nisu dočekali sudski ishod i da to budi zabrinutost.

„Odgovornost za požar u diskoteci ,Kontrastʼ u Novom Sadu, incident ispred diskoteke ,Faraonʼ u Požarevcu, smrtni ishodi nakon pojedinih lekarskih intervencija i drugi slučajevi koji godinama nisu dobili epilog pred pravosuđem, razuman su razlog zbog koga građani, javnost, pa i Zaštitinik građana očekuju od tužilaštva dodatne napore u pravcu efikasnosti“, napisao je Janković u saopštenju.

On je rekao da se otvoreno zalaže za nezavisnost tužilaštva, ali da to ne znači da javnost i drugi organi ne mogu da iznose očekivanja u vezi sa njihovim radom.

Pre dva dana Više javno tužilaštvo oglasilo se posle mesec dana ćutanja o rušenju u Savamali i zatražilo od medija, političara i drugih pojedinaca i institucija „da ne traže ubrzavanje krivičnih i predistražnih postupaka“.

Ovo saopštenje, koje je tužilaštvo uputilo državnoj agenciji „Tanjug“, usledilo je posle izjave premijera Aleksandra Vučića da novinari vrše pritisak na ovu instituciju.

U isto vreme premijer je u javnosti je za rušenje optužio „najviše organe gradske vlasti“ ne imenujući pojedince.

Rušenje u Hercegovačkoj ulici dogodilo se u noći nakon parlamentarnih izbora. Dok su bageri rušili privatnu imovinu, muškarci maskirani fantomkama su pritvarali prolaznike i oduzimali im mobilne telefone.

O događaju postoji video zapis obližnje sigurnosne kamere koji je KRIK objavio.

Janković  je ranije utvrdio i da je policija dobila nalog sa „vrha“ da ne sprečava rušenje u Savamali.

Sve vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde.

Comments are closed.