Janković: Cilj izveštaja o Savamali da ništa ne otkrije

Janković: Cilj izveštaja o Savamali da ništa ne otkrije

Nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković rekao je za KRIK da izveštaj MUP-a o nelegalnom rušenju  u beogradskoj četvrti Savamala predstavlja zamazivanje očiju javnosti i da je cilj izveštaja bio da ne otkrije ništa.

 Piše: Milica Vojinović

„Istraga je mogla da bude završena u roku od 48 sati jer se već tada  realno znalo šta se desilo. Da se politička volja nije umešala u profesionalni rad policije, dva operativca su za to vreme mogla reše kompletnu priču“, kaže Janković.

On smatra da je ovo pokušaj da se odugovlačenjem izgubi interes javnosti za ovaj slučaj. Janković ističe da interes ipak postoji – ne zbog objekata koje su srušili, nego zbog činjenice da je „kompletna država stavljena u funkciju ljudi pod fantomkama“.

„Već godinu dana neko se nada da smo mi kao građani kompletni idioti i da ćemo zaboraviti, da će neke druge teme skrenuti pažnju sa toga.“

Janković dodaje i da u izveštaju nema ništa novo u odnosu na ono što je on kao Zaštitnik građana utvrdio kontrolom.

„Dakle, ako sva tehnika, sredstva i ovlašćenja policije služe da se nadugačko i naširoko napiše ono što svako može da vidi i što je već otkriveno, potpuno je jasno da je cilj izveštaja da se ništa ne otkrije“, zaključuje on.

U aprilu prošle godine u Hercegovačkoj ulici srušeni su objekti u privatnom vlasništvu. Maskirani muškarci zadržavali su građane da bi ih sprečili da vide rušenje. Građani su pozvali policiju koja je odbila da izađe na teren i prosleđivala pozive komunalnoj policiji.

Janković je kao Zaštitnik građana izvršio kontrolu rada policije i utvrdio da je naređenje policiji da ne reaguje stiglo „sa vrha“.

KRIK je danas objavio detalje izveštaja koji je policija sastavila – za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su rušile, niti po čijem naređenju su to učinile.

Detalji iz iskaza svedoka, međutim, ukazuju da su rušitelji imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Rasveta u Hercegovačkoj ulici bila je isključena, a iz beogradske Elektrodistribucije policiji su rekli da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“ bez objašnjenja šta to znači.

Ni radnici gradske čistoće te noći nisu čistili ulicu iako su to radili svako veče, tvrde svedoci.

„Parking servis“ uklonilo je automobil koji je blokirao ulaz u Hercegovačku ulicu – čime je otvoren prolaz bagerima za rušenje.

Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Pročitajte sve vesti o rušenju.

1 Comment

  1. Milan- Trstenik kaže:

    Jedino slobodno mesto , gde se nešto može pročitati . Mogu slobodno da kriknem od sreće , svi ostali mediji su zatrovani snsovcima .