Izvestilac EP za Srbiju: Mafijaška ubistva ozbiljan problem

Izvestilac EP za Srbiju: Mafijaška ubistva ozbiljan problem

Ivo Vajgl, izvestilac za Srbiju i predstavnik grupe liberala i demokrata u Evropskom parlamentu, najavio je tokom debate o nacrtu izveštaja o Srbiji veliki broj amandmana na tekst. On je rekao da je ozbiljan problem Srbije i 81 mafijaško ubistvo u poslednjih šest godina od kojih je rasvetljeno samo šest. Ovu statistiku KRIK je objavio u svojoj „Crnoj knjizi“ ubistava.

Izvor: B92, KRIK

Vajgl je istakao da srpske vlasti moraju da se usklade sa standardima i vrednostima EU i da ima mnogo oblasti u kojima to još nije učinjeno.

„To su oblast medija, pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala“, rekao je Vajgl.

On je rekao da je ozbiljan problem Srbije i to što je od 2012. godine u zemlji počinjeno 81 mafijaško ubistvo, od kojih je samo šest rasvetljeno.

Ovo je statistika koju je KRIK objavio u svojoj „Crnoj knjizi“ – bazi podataka o ubistvima počinjenim u Srbiji i Crnoj Gori i koja imaju karakteristike mafijaških likvidacija.

KRIK je „Crnu knjigu“ objavio sredinom prošle godine, a popisana su ovakva ubistva od 2012. godine do danas. Baza se redovno ažurira i u nju se unose podaci o mestu i vremenu ubistva, kriminalnoj grupi sa kojom se ubijeni dovodi u vezu, kao i da li je neko optužen ili osuđen za zločin, i to na osnovu zvaničnih podataka koje su novinari dobili od institucija.

O nacrtu izveštaja o Srbiji u ime grupe Zelenih u Evropskom paralmentu govorio je Igor Šoltes koji je ocenio da je izveštaj dobro izbalansiran.

On se saglasio sa činjenicom da je Srbija na dobrom putu i da je učinila pomak u otvaranju pregovaračkih poglavlja. Šoltes je takođe istakao da Srbija ne napreduje u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

„Srbija mora da ubrza reforme u oblast vladavine prava i nezavisnog pravosuđa. Ne može se zaobići ni pitanje odnosa Srbije i Kosova. Očekujem nastavak dijaloga Beograda i Prištine na način koji će dovesti do dogovora prihvatljivog za obe strane“, kaže Šoltes.

Pogledajte KRIK-ovu „Crnu knjigu“

Comments are closed.