Izveštaj Zaštitnika građana: Loš rad sudova – pogrešna percepcija građana

Izveštaj Zaštitnika građana: Loš rad sudova – pogrešna percepcija građana

Zoran Pašalić (foto: MC.rs)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić podneo je skupštini izveštaj za prošlu godinu u kome, između ostalog, upozorava na napade i pritiske na novinare. On je naveo da se građani žale na rad sudova, ali ocenio da su takve pritužbe često rezultat pogrešne percepcije građana.

Piše: Bojana Pavlović

Zaštitnik građana Zoran Pašalić poslao je danas skupštini izveštaj za 2018. godinu u kome se navodi da je ovoj instituciji pristiglo više od 3.000 pritužbi građana na rad državnih organa.

On je procenio da se stanje u medijima nije promenilo u odnosu na raniji period – da je rad novinara urušen materijalnim statusom, fizičkim i drugim napadima, govorom mržnje i diskriminatorskom terminologijom.

„Posebno su zabeleženi vulgarni verbalni napadi na novinarke koje su iznosile kritičke stavove u javnosti. Umesto odgovora i dijaloga, novinarke su vređane na najprimitivniji način“, piše u izveštaju.

Pašalić citira i podatke novinarskih udruženja da su u toku prošle godine zabeležena 102 napada na novinare, ali i 72 slučaja pritisaka.

Zaštitnik spominje i slučaj napada na novinara Milana Jovanovića kome je, kako navodi, „podmetnut požar u garaži kuće, a potom je izvršena i provala u iznajmljenom stanu u kome je, nakon požara, bio smešten sa porodicom“.

Navodi se i da je mesec dana kasnije uhapšen „predsednik jedne beogradske opštine, ujedno i partijski funkcioner vladajuće partije, pod sumnjom da je nalogodavac i određen mu je pritvor“.

Pašalić tvrdi i da je upozoravao na gušenje medijskih sloboda i tražio da se odgovorni za pretnje, kao i oni koji su direktno napadali i zastrašivali novinare, privedu pravdi.

U oblasti pravosuđa građani su najviše pritužbi uložili Zaštitniku građana na rad sudske uprave, postupanje sudova u propisanim rokovima, piše u godišnjem izveštaju.

Navodi se da se građani žale na povredu prava na pravično suđenje, kao i nepravilnosti u sudskim odlukama. Pašalić, međutim, ukazuje da su takve pritužbe često rezultat pogrešne percepcije građana, proistekle iz nedovoljnog pravnog obrazovanja ili nedostatka stručne pravne pomoći.

Zaštitnik se nije osvrnuo i u izveštaju nije analizirao uticaj izvršne vlasti na izbor tužilaca i sudija i sudske postupke.

1 Comment

  1. Miki kaže:

    Kakav on takva i ocena… feik