Izmenjena optužnica: Optuženi nisu imali nameru da pretuku saradnika Borka Stefanovića

Izmenjena optužnica: Optuženi nisu imali nameru da pretuku saradnika Borka Stefanovića

Miloš Šaponjić (levo) i Marko Živković sa advokatom (desno) (foto: KRIK)

Tužilac iz postupka za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića danas je na suđenju rekao da je promenio optužnicu, pa se sada trojica muškaraca terete da su Stefanovićevog saradnika pretukli iz nehata, odnosno da nisu imali nameru da mu nanesu teške povrede. Suđenje je odloženo pošto u sud nije došao optuženi Danijel Gmijović zvani Cafta.

Piše: Milica Vojinović

Tužilac Srđan Živić istakao je danas da je promenio optužnicu prema uputstvu koje je dao Apelacioni sud u Kragujevcu kada je ukinuo prethodnu osuđujuću presudu i naložio novo suđenje.

„Uradio sam to protivno svom ubeđenju“, rekao je tužilac u sudnici Višeg suda u Kruševcu pred kojim se vodi ovaj postupak.

Živić nije detaljno objasnio šta je u optužnici promenjeno, ali je te informacije novinarima nakon suđenja dao advokat Vladimir Todorić koji zastupa Borka Stefanovića, zamenika predsednika Stranke slobode i pravde.

„Ono što je izmenjeno je da je teška telesna povreda – slomljena vilica Bobana Stojanovića, nastupila iz nehataׅ.“

Todorić je rekao da ovo nije odgovarajuće krivično delo, ali da je to najviše za šta tužilaštvo može da goni optužene zbog toga što u istrazi nije prikupljeno dovoljno dokaza.

„Tužilaštvo nema nalogodavca, nema kretanje njihovo pre i posle napada. Svi znamo zdravorazumski da on nije napadnut zbog novca, niti zbog zavade s ovim ljudima, tako da jedini razlog može da bude politički ili im je neko naložio da to urade. Ovo je bila klasična sačekuša“, naveo je Todorić.

Iako je na današnjem suđenju predstavljena nova optužnica ono nije održano zbog izostanka jednog od optuženih Danijela Gmijovića Cafte.

Kako je rekao optuženi Marko Živković, sa Gmijovićem se čuo jutros i tada mu je ovaj kazao da se oseća veoma loše.

Optuženi Šaponjić (levo) i Živković (desno)

„Ima zdravstveni problem – dobio je napad žuči, treba da ide na operaciju“, rekao je Živković.

Suđenje je odloženo za sredinu juna kada bi trebalo da počne ispočetka saslušanjem optuženih – Gmijovića, Živkovića i Miloša Šaponjića.

Oni su osuđeni u septembru 2020. na ukupno 11 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu pre dva meseca usvojio žalbe optuženih, ukinuo presudu i naložio da im se ponovo sudi.

Napad na Borka Stefanovića se dogodio krajem novembra 2018. godine, pred početak skupa opozicionog Saveza za Srbiju u Kruševcu. Tri muškarca napala su Stefanovića i tom prilikom povredili i aktivistu njegove stranke Bobana Jovanovića, kao i policajca Dejana Palibrka.

Osumnjičeni su brzo otkriveni i uhapšeni. Sva trojica su negirali da imaju bilo kakve veze sa napadom. 

Trojica osumnjičenih su i ranije imali problema sa zakonom, a Gmijović je bio saradnik poznatog kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine.

Napadnuti Stefanović od početka je tvrdio da je napad na njega organizovan, a u vezu sa optuženima dovodio je kontroverzog kruševačkog biznismena Gorana Makragića. Stefanović je naveo da se Makragić sa ovom trojicom sreo istog dana kada se dogodio napad.

Makragić je saslušan i negirao je učešće u napadu rekavši da osumnjičene poznaje samo „iz viđenja“. Nije optužen, već je u ovom postupku bio samo svedok.

Makragić je ranije osuđivan za različita krivična dela, a u javnosti je poznat i po tome što je sarađivao i sa ozloglašenim biznismenima sa Kosova Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem. Njima trojici sudilo se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, ali su oslobođeni optužbi. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o slučaju napada na Borka Stefanovića

Comments are closed.