Izmene zakona o BIA – legalizacija stranačke službe

Izmene zakona o BIA – legalizacija stranačke službe

Izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji o kojima bi poslanici trebalo danas da glasaju znatno proširuju ovlašćenja direktora BIA-e zbog čega su u javnosti mesecima predmet kritika. Predloženim izmenama BIA se stavlja u službu interesa vladajuće stranke i može postati njeno oružje, smatraju sagovornici KRIK-a.

Piše: Milica Vojinović

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji nalazi se na današnjem dnevnom redu Narodne skupštine Srbije i o njemu bi poslanici trebalo da glasaju. Još kada je Vlada predložila izmene ovog zakona, u avgustu prethodne godine, one su izazvale burne reakcije stručne javnosti.

Najveće kritike usmerene su na predložene izmene ovlašćenja direktora Agencije, po kojima će on sam odlučivati o zapošljavanju, organizaciji radnih mesta i stručnoj obuci zaposlenih u BIA-i.

Trenutni direktor Agencije Bratislav Gašić, podsetimo, zamrznuo je funkciju u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) pri preuzimanju funkcije direktora Agencije i jedan je od najbližih saradnika predsednika države i SNS-a Aleksandra Vučića.

Izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Predrag Petrović napominje da su ovlašćenja koja će izmenom zakona dobiti direktor Agencije u praksi već primenjivana, ali su bila propisana podzakonskim aktima. Uvođenjem u zakon, ona se samo legalizuju.

Veća ovlašćenja po hitnom postupku
Vlada je izmene i dopune Zakona o BIA-i predložila u avgustu prošle godine i to po hitnom postupku, navodeći kao razlog moguće ugrožavanje nacionalne bezbednosti. Ovakvi postupci isključuju javnu raspravu i podrazumevaju da zakoni budu brzo usvojeni. Predložene izmene Zakona o BIA-i su, međutim, na dnevni red skupštine došle tek osam meseci kasnije.

„Ovo može da dovede do dalje politizacije agencije. Ako je direktor taj koji daje konačni sud ko će biti zaposlen ili ne, čak i ukoliko se pojavi neki kandidat koji nema veze sa političkom partijom, on može da kaže da daje prednost kandidatu koji ima veze sa političkom partijom“, ističe Petrović.

On dodaje i da izmene mogu da vode ka namirivanju partijskih kadrova, pogotovo imajući u vidu da je budžet BIA-e za ovu godinu povećan za oko 15 odsto.

„Ono što bi sprečilo zloupotrebu je demokratska civilna kontrola, ali i propisivanje uslova koje mora sam direktor da ispuni – da ne može partijski aparatčik da se nalazi na čelu agencije“, kaže Petrović za KRIK napominjući da ovakvih uslova nema ni u aktuelnom zakonu, kao ni u predloženim izmenama, a postoje u zakonima mnogih razvijenijih zemalja.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije i nekadašnji poslanik Srpske napredne stranke Momir Stojanović kaže za KRIK da je veoma opasno kada se bezbednosne službe stave u interes vladajuće stranke.

„Ovim izmenama zakona o MUP-u, o BIA-i, o vojsci mi pravimo stranačku službu, stranačku policiju, stranačku vojsku“, kaže Stojanović i dodaje da bi ove službe trebalo da budu depolitizovane, ali se izmenama zakona o BIA-i događa suprotno.

„To znači da BIA neće štititi državne i nacionalne interese, ono što joj piše u zakonu, nego interese stranke na vlasti. Ono će biti oružje, batina u rukama vlasti“, ističe Stojanović.

On je i ranije govorio o tome da vlast zloupotrebljava Bezbednosno-informativnu agenciju kako bi se prisluškivali neistomišljenici, odnosno opozicija i novinari.

Stojanović podseća i da se u poslednje vreme donose zakoni koji nesrazmerno i nepotrebno proširuju ovlašćenja čelnih ljudi institucija što je, u suštini, poražavajuće za demokratiju.

1 Comment

  1. Tanja kaže:

    Gasic misli da mu je to krusevac pa da odlucuje koga ce da zaposli. Jadna si nam drzavo od ovolikog partijskog zaposljavanja