Ivošević: Vučevićeva izjava poruka sudijama da slušaju diktat politike

Ivošević: Vučevićeva izjava poruka sudijama da slušaju diktat politike

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević ocenio je da izjava funkcionera SNS-a i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića povodom oslobađajuće presude Predragu Bubalu predstavlja pritisak ne samo na sudije koje će suditi u drugostepenom postupku, već i na sve ostale sudije koji sude politički „osetljive“ slučajeve.

Izvor: Beta, KRIK

Vučević je, kako su preneli mediji, posle oslobađajuće presude Bubalu u slučaju „Luka Beograd“ izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Ivošević je za agenciju „Beta“ naveo da je Vučević koji je i pravnik, reagovao politički, jer je primetno da sudije počinju da postupaju u skladu sa ustavnom ulogom – nezavisno i samostalno.

„Ovo je jedan politički bunt jer je očigledno primećeno da sudije počinju da rade po Ustavu. Nije reč samo o pritisku na sudije koji će suditi dalje u konkretnom slučaju, već i na ostale sudije kojima se šalje poruka da moraju da osluškuju diktat dnevne politike“, kazao je Ivošević.

On je naveo da predsednike sudova i javne tužioce bira parlament i da je to poluga za političku moć nad sudstvom, na šta ukazuje i Venecijanska komisija i da to struka želi da menja, uprkos protivljenjima političara.

„Umesto da napravimo još koraka unapred, ovakva reagovanja vraćaju nas u prošlost“, zaključio je Ivošević.

Podsetimo, Vučević je juče nakon donošenja oslobađajuće prvostepene presude u slučaju „Luka Beograd“, pozvao javnost da „ne ćuti više na sramne oslobađajuće presude najvećim kriminalcima, koji su ojadili državu i građane.“

„Gospodo sudije, pitam vas ono što se narod Srbije pita svakoga dana – kada ćete početi da sudite po zakonima Republike Srbije, pravu i pravdi, a ne po sumi novca koju dobijate od dosovskih osvedočenih lopova, koji su sproveli najmonstruoznije pljačkaške privatizacije?“ rekao je Vučević uz obrazloženje da komentar daje „kao pravnik i običan građanin“.

Na Vučevićevu izjavu juče su reagovali predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević i predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević koji su za „Insajder“ rekli da ona predstavlja pritisak i napad na pravosuđe.

Nakon objavljivanja njihovih reakcija, Vučеvić se ponovo oglasio istakavši „da čvrsto stoji iza svakе svojе rеči, da jе ponosan i počastvovan što ga napadaju, jеr jе to dokaz koliko ih jе istina zabolеla“.

3 Comments

  1. PETAR kaže:

    A sta je sa presudom Maji Gojkovic? Ko je ostetio Novi Sad. Sta je ono bilo s autovuskom stanicom.

  2. Milos kaže:

    Priznajem da me ovakve stvari zbunjuju!.. Sa jedne strane ovaj tekst ima smisla pa se moze zakljuciti da SNS, odnosno vladajuca vecina ima uticaj na sudstvo pa je gospodin u pravu ali eto u slucaju Bubala to nije tako. Opet, slusajuci Vucicevica, realno se poklapa sa licnim iskustvom da se sudi po nekim drugim pravilima…. Jedno je sigurno a to je da nemamo pravnu drzavu!..

  3. sozontije kaže:

    sudije su postavljene od strane bivse vlasti i tacka. po direktivi DS-a tajnoj a zainat ovoj vlasti pustaju optuzene da nema dokaza itd… uz obavezu da traze naknadu od drzave tj. od naroda nebvi li narod po….dio i glasao u korist bivsih lopova. nece se narod prevariti sve ce doci na svoje. doduse ima vrlo casnih sudija ali oni sude prekrsaje i druge sitne narodne greske dok ovi namazani sude ovakve slucajeve. da je vucic smenio sve ove sudije tek onda bi bila halabuka. ali majstor sve to stoicki izdrzava i polako ali sigurno dovodi sve na svoje mesto. nisam za vucica ali za pravdu jesam ali dzabe svi imaju putera pa se polako organizovano stite i ne diraju medjusobno.