Ivošević: Popović je zaštićen jer je ministar

Ivošević: Popović je zaštićen jer je ministar

Zoran Ivošević (foto: mc.rs)

Zoran Ivošević (foto: mc.rs)

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda, smatra da se sa otvaranjem istrage protiv ministra Nenada Popovića u slučaju privatizacije „Minel Transformatora“ odugovlači zbog njegovog političkog uticaja, rekao je u razgovoru za KRIK. Istraga protiv Popovića za zloupotrebe u privatizaciji nije pokrenuta ni sedam godina nakon što su radnici tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv njega.

Piše: Jelena Radivojević

Ivošević smatra da korupcija može biti razlog što tužilaštvo odugovlači postupak o Popoviću u slučaju privatizacije „Minel Transformatora“ naglašavajući da korupcija ne znači samo dobijanje novca, već i bilo kakvu korist ili interes da nešto bude ili ne bude učinjeno.

„Šta bi to drugo moglo da bude? Pogotovo što je čovek sad na funkciji ministra. On je zaštićen“, kaže Ivošević. „Političkim uticajem, korupcija se širi ka tužilaštvu i drugim institucijama, a sve u cilju ostvarenja ličnih interesa nekoga ko je na poziciji moći. Politički uticaj ne dolazi samo od pojedinca nego i od institucija.“

Upitan o tome kakvu poruku građanima šalje to što je neko sa krivičnim prijavama izabran na mesto ministra, Ivošević kaže da je to pitanje za članove Vlade.

„Po mom mišljenju nije nikako moguće da takav čovek sedi u Vladi, ali oni znaju kako je to moguće. To ćete morati da pitate predsednicu Vlade, čiji je mentor šef države, pa možete i njega pošto on kontroliše ono što ona radi“, rekao je Ivošević.

Novinari KRIK-a otkrili su kako je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović dok je bio narodni poslanik privatizovao fabriku „Minel Transformatori“ i doveo je do stečaja. On je kršio ugovor koji je sklopio sa Agencijom za privatizaciju, firmu zadužio za 13 miliona evra i potom izašao iz vlasništva.

Sa druge strane, tužilaštvo već sedam godina ispituje navode iz krivične prijave koju su protiv Popovića podneli radnici fabrike, ali još nije pokrenulo istragu.

Jedina institucija koja i dalje insistira na tome da se razjasni šta se dogodilo je Agencija za borbu protiv korupcije koja je poslala više od 10 pisama tužilaštvima zahtevajući da slučaj bude rešen.

Detaljnije čitajte u posebnoj priči.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo imovinu i poslove političara. Podrži KRIK!

Comments are closed.