Ivanu Pavloviću Ikeru smanjena kazna za šverc kokaina

Ivanu Pavloviću Ikeru smanjena kazna za šverc kokaina

Apelacioni sud u Beogradu

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za šest meseci kaznu Ivanu Pavloviću Ikeru, Kotoraninu osuđenom prošle godine na deset godina zatvora zbog šverca kokaina. Pavloviću će se ponovo suditi za falsifikovanje dokumenata.

Piše: Bojana Pavlović

Umesto deset godina, na koliko ga je prošle godine osudio prvostepeni sud, Pavloviću je određena kazna od devet i po godina zatvora za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Osim za trgovinu drogom, Pavlović je bio osuđen i za falsifikovanje isprava. Ovaj deo presude, Apelacioni sud je ukinuo i vratio na ponovno suđenje.

Ponovo će se suditi i dvojici Pavlovićevih saradnika – Radošu Zečeviću i Radoju Raduloviću koji su bili osuđeni na četiri godine zatvora.

Presuda je potvrđena Velimiru Krivokapiću, koji je dobio osam godina zatvora, i Branislavu Čoleviću, koji je oslobođen optužbi.

Pavlović i članovi njegove grupe osuđeni su u decembru prošle godine. Prema navodima optužnice podignute u januaru 2010, grupa je tokom 2008. i 2009. nabavljala kokain u Južnoj Americi i švercovala ga prekookeanskim  brodovima do luka u zemljama Zapadne Evrope. Pavlović je organizovao mornare u Latinskoj Americi da preuzmu kokain, smeste ga na skrivena mesta na brodovima i prevezu u Evropu. Sa mornarima je održavao telefonske veze kako bi pratio pošiljke kokaina.

Policije evropskih zemalja u nekoliko navrata osujetile su pošiljke, uhapsile Pavlovićeve saradnike i zaplenile oko 70 kilograma kokaina. Droga je zaplenjena u Holandiji, Belgiji i Italiji. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Ivan Pavlović Iker, po zanimanju pomorac, uhapšen je 2009. kada je pokušao da pobegne u Crnu Goru. Istog dana uhapšeni su njegovi saradnici Žečević i Čolević, a Krvokapić je uhapšen u januaru 2011. u Crnoj Gori.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pročitati u našoj bazi dokumentacije (samo za registrovane članove)

Comments are closed.