Ivan Adrovac svedočiće na suđenju za pokušaj ubistva Beka

Ivan Adrovac svedočiće na suđenju za pokušaj ubistva Beka

Milan Beko

Sudsko veće prihvatilo je danas predlog da na jednom od narednih suđenja za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka svedoči Ivan Adrovac, suprug optužene Maje Adrovac. On će svedočiti video linkom jer se nalazi u zatvoru u Švajcarskoj u kojoj je osuđen na 14 godina zatvora zbog pljački zlatara u državama Zapadne Evrope.

Piše: Milica Vojinović

„Prihvata se predlog svih prisutnih da se putem video konferencije u svojstvu svedoka ispita Ivan Adrovac“, kazala je na današnjem suđenju predsedavajuća sudija Marina Anđelković.

Adrovac bi, kako je najavljeno danas, trebalo da svedoči početkom decembra ili krajem januara, u zavisnosti od dogovora sa institucijama u Švajcarskoj.

Njegovo saslušanje predlagali su ranije advokati Milana Beka navodeći da su optuženi i pojedini svedoci o njemu govorili u ranijim izjavama tužilaštvu.

Iako nije optužen, Adrovčevo ime se neretko spominjalo na ovom suđenju i veštačena je njegova telefonska komunikacija. Veštačenje je pokazalo da je Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao u Beka, dan pre pokušaja ubistva prestao da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju. Jedna osoba koja je koristila „specijalu” čekala je tri dana isped Bekove kuće, dok ga je druga osoba najverovatnije pratila. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio upravo Ivan Adrovac.

Adrovac je pre oko mesec i po dana prvostepeno osuđen u Cirihu jer je od 2008. do 2016. učestvovao u pljačkama zlatara u gradovima Zapadne Evrope. Kako je tamošnji sud ocenio, on nije bio uključen u planiranje pljački, ali je imao značajnu ulogu u njihovom sprovođenju. Adrovac je i u Srbiji ranije osuđivan, ali zbog droge.

Ostali predlozi

Sudsko veće danas je odlučilo o još nekoliko predloga odbrane i Bekovih advokata.

Prihvaćen je predlog advokatice Milana Beka da se veštači sadržaj telefona optuženog Aleksandra Zdravkovića, kao i predlog odbrane da se na sudu ispita član komisije koja je radila DNK analizu, o kojoj se ranije već raspravljalo na suđenju.

Sud je odbio zahtev branilaca optuženih da se pozovu policajci koji su podneli krivičnu prijavu protiv Zdravkovića i Maje Adrovac i ispitaju u vezi sa njihovim hapšenjem, jer, kako je navela sudija Anđelković, ono što bi rekli nije u vezi sa ovim postupkom.

Sudija je naložila dodatno veštačenje komunikacija Zdravkovića i Ivana Adrovca zbog nesuglasica u vezi sa ovim kojih je bilo i na prethodnom ročištu, a koje je zbog ovoga proteklo u burnoj raspravi odbrane i veštaka.

Za sledeće suđenje sudija Anđelković planirala je i ponovno svedočenje Aleksandra Bulića – Zdravkovićevog zeta. Bulić je ranije na sudu iskoristio pravo da ne svedoči jer mu je Zdravković blizak srodnik, s obzirom na to da je oženjen njegovom sestrom. On će morati ponovo da se izjasni pred sudom, jer je u međuvremenu promenjen jedan član sudskog veća.

Napad na Beka

Pokušaj ubistva Beka dogodio se u novembru 2014. godine ispred njegove kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i uhapsila je.

Tokom istrage Maja Adrovac bila je označena kao direktni izvršilac, ali je kasnije optužena za pomaganje, odnosno da je pucaču obezbedila municiju.

U međuvremenu je oslobođena Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Policija je u kasnije uhapsila i Aleksandra Zdravkovića zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku, a oboje su negirali da imaju veze sa pokušajem ubistva Beka.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pokušaj ubistva Beka

Comments are closed.