Istraga ubistva novinarke sa Malte: trag novca vodi do Crne Gore

Istraga ubistva novinarke sa Malte: trag novca vodi do Crne Gore

Dafne Karuana Galicija (foto: Pippa Zammit Cutajar)

Biznismen Jorgen Feneh, osumnjičen da je naručio ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, povezan je sa kupovinom crnogorskog vetroparka „Možura“ u Ulcinju, otkriva Rojters. Pre nego što je ubijena u oktobru 2017. godine Karuana Galicija je pisala o Fenehovoj kompaniji koja je bila uključena u ovaj posao.

Piše: MIlica Vojinović

Dafne Karuana Galicija je pre ubistva, između ostalog, pisala o firmi „17 Black“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata navodeći da je sigurna da su preko nje predstavnici vlasti na Malti dobijali novac od korupcije, piše Rojters. Ona tada nije znala da je vlasnik firme biznismen Jorgen Feneh.  

Aktivnosti ove kompanije nisu poznate, ali su prošle nedelje novinari Rojtersa i Tajmsa sa Malte (Times of Malta) otkrili da je „17 Black“ učestvovala u kupovini vetroparka „Možura” u Ulcinju i da je u tom poslu zaradila 4,6 miliona evra. 

Naime, vetropark „Možura“ je krajem 2015. kupila malteška kompanija u državnom vlasništvu „Enemalta“, a posrednik u tom poslu bila je firma „Cifidex“ sa Sejšela, piše Rojters.

Kompanija „Cifidex“ je vetropark najpre kupila za 2,9 miliona evra, a dve nedelje kasnije prodala ga malteškoj firmi za 10,3 miliona evra, odnosno za tri puta više novca, pokazuju javno dostupne informacije, piše Rojters.

Novac za kupovinu vetroparka „Cifidexu“ je pozajmila upravo „17 Black“ čiji je vlasnik biznismen Jorgen Feneh, ispričale su Rojtersu osobe koje su učestvovale u ovom poslu.

Nakon što je profitirao od prodaje vetroparka, „Cifidex“ je vratio je dug ovoj kompaniji, ali joj je prebacio i deo profita – ukupno oko 7,6 miliona evra, piše Rojters.

Zbog posla sa crnogorskom vetroparkom „Možura“ koji se nalazi na istoimenom brdu u Ulcinju malteški zvaničnici više puta su posećivali Crnu Goru. Sa predstavnicima crnogorskih vlasti susretao se i donedavni premijer Malte Jozef Muskat.

Muskat je pre nekoliko meseci podneo ostavku pošto je u istrazi ubistva novinarke uhapšen njegov šef kabineta Kit Šembri nakon čega su usledile burne reakcije javnosti.

Optuženi biznismen Jorgen Feneh je ispričao na sudu da mu je informacije iz istrage dostavljao upravo Šembri i optužio ga da stoji iza ubistva novinarke. Osim Šembrija za učešće u zločinu Feneh je optužio i ministre turizma i ekonomije.

Podsetimo, novinarka Dafne Karuana Galicija u oktobru 2017. u eksploziji bombe podmetnute pod njen automobil. Galicija je imala svoj blog na kom je objavljivala otkrića o korupciji, a pisala je o povezanosti vlasti sa pripadnicima malteškog podzemlja.

Galicijin blog je bio veoma čitan, a novinarka je zbog svog rada dobijala pretnje koje je, kako su objavili tamošnji medji, prijavila policiji dve nedelje pre ubistva.

2 Comments

  1. IVORY kaže:

    „Pre nego što je ubijena u oktobru 2018. godine Karuana Galicija je pisala o Fenehovoj kompaniji koja je bila uključena u ovaj posao.“

    Mala greška, 2017-ta je u pitanju.

  2. Arkitektbyrå kaže:

    Crna goro, mutns vodo mslteska.