Istraga protiv predsednika Čilea zbog otkrića iz „Pandorinih papira“

Istraga protiv predsednika Čilea zbog otkrića iz „Pandorinih papira“

Sebastijan Pinjera (foto: gob.cl)

Državno tužilaštvo u Čileu saopštilo je danas da će da otvori istragu protiv predsednika Sebastijana Pinjere zbog novih dokaza koji su objavljeni u globalnom istraživanju „Pandorini papiri“, piše Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ.

Piše: Bojana Jovanović

Čileansko tužilaštvo navodi da će istraga da se fokusira na posao prodaje udela u jednom tamošnjem rudarskom projektu koji je 2010. godine sklopila porodica Pinjera. U zavisnosti od toga šta se otkrije, istraga bi mogla da dovede do optužbi za mito i krivičnih dela koja se tiču neplaćanja poreza, piše ICIJ.

Iz tužilaštva je rečeno da se u „Pandorinim papirima“ pojavio dokument koji nije bio dokaz u ranijoj istrazi ovog poslovnog dogovora.

„Ugovor na engleskom jeziku koji je sklopljen na Britanskim Devičanskim Ostrvima nije bio uključen u prvobitnu istragu i verujemo da je to novi dokaz u ovom slučaju“, rekla je Marta Herera, direktorka Posebne jedinice za borbu protiv korupcije u Državnom tužilaštvu i dodala da će najpre morati da se utvrdi da li je nastupila zastarelost krivičnih dela, piše ICIJ.

Ranije ove nedelje Pinjera je na konferenciji za novinare rekao da je informacije koje su procurile u „Pandorinim papirima“ tužilaštvo proveravalo 2017. godine, kao i da on više od 12 godina ne učestvuje u porodičnim poslovima.

ICIJ, čileanski Centar za istraživačko novinarstvo (CIPER) i „Labot“ otkrili su u „Pandorinim papirima“ da je u decembru 2010, devet meseci nakon što je Pinjera postao predsednik, rudarska kompanija „Dominga“ u kojoj su njegova deca suvlasnici sklopila ugovor vredan 152 miliona dolara sa firmom koja je pripadala jednom od Pinjerinih najbližih prijatelja, Karlosu Albertu Delanu.

Firma „Dominga“ sprovodila je kontroverzni projekat za eksploataciju bakra i gvožđa vredan 2,5 milijardi dolara koja bi se vršila u blizini Nacionalnog rezervata pingvina Humboldt, osetljivog ekološkog područja koje je stanište kitova, delfina, ptica i pingvina Humboldt.

Opozicioni lideri istakli su da to što je Pinjera bio predsednik države u vreme sklapanja ovog dogovora predstavlja sukob interesa i da posao treba istražiti.

Pročitajte više o „Pandorinim papirima“

Pročitajte priče iz Srbije

Comments are closed.