Istorija „Fristajlera“ i „Tilta“ „bogata“ incidentima

Istorija „Fristajlera“ i „Tilta“ „bogata“ incidentima

Zapaljeni splav „Fristajler“ i noćni klub „Tilt“ na koji je bačena eksplozivna naprava u javnosti su poznati i kao mesta brojnih incidenata u kojima su učestvovali članovi njihovih obezbeđenja, bliski navijačkim grupama.

Piše: Nataša Marković

Juče posle ponoći dva napadača približila su se splavu „Fristajler“ čamcem, polila ga benzinom i zapalila, izvestili su beogradski mediji. Nekoliko minuta kasnije, s druge strane reke bačena je eksplozivna naprava na klub „Tilt“.

U klubovima niko nije povređen, a pričinjena je veća materijalna šteta. Nije poznato da li su ova dva događaja povezana.

Prestonički klubovi „Fristajler“ i „Tilt“, osim po noćnom provodu, poznati su i po nasilnim incidentima u kojima je bilo povređenih, nekada i sa smrtonosnim ishodom. U incidentima koji su poznati javnosti učestvovali su pripadnici obezbeđenja ovih klubova, bliski navijačkim grupama.

Početkom 2016. godine Slobodan Vukić podlegao je povredama zadobijenim u tuči sa obezbeđenjem u klubu „Tilt“. Istraga zbog nanošenja smrtonosnih povreda vodi se protiv člana obezbeđenja Milovana Tadića koji je, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, blizak navijačima Partizana. Tadić je, naime, često na tribini bio u društvu vođe grupe „Janjičari“ Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, osuđivanog narko-dilera koji je ubijen u oktobru prošle godine.

Stanković i njegovi bliski saradnici Veljko Belivuk i Darko Ristić javnosti su postali poznati nakon incidenta u kojem su pretukli obezbeđenje direktora Partizana Miloša Vazure. Belivuk, koji je radio kao obezbeđenje noćnih klubova, i Ristić učestvovali su u nekoliko incidenata u blizini „Fristajlera“ i „Tilta“.

U junu 2013. godine ispred „Fristajlera“ dogodila se pucnjava u kojoj su ranjena tri mladića, među kojima član obezbeđenja Rade Petrović i Darko Ristić. Mediji su pisali da je do pucnjave došlo zbog obračuna navijačkih grupa – ranjeni Petrović bio je član „Alkatraza“, a Ristić supraničke grupe „Janjičari“. Ove dve grupe bile su u sukobu i tokom 2013. godine „Janjičari“ su od „Alkatraza“ preuzeli tribinu.

Javnosti je krajem prošle godine postao dostupan i snimak na kom Darko Ristić na ulazu u „Tilt“ nokautira Zorana Jakšića, jednog od vodećih ljudi narko-klana „Amerika“ koji je u Peruu osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca droge.

Zbog pokušaja ubistva ispred „Tilta“ u decembru 2015. godine uhapšen je ultimatfajter Dušan Panajotović. U to vreme, Panajotoviću se sudilo zbog iznude i nedozvoljenog nošenja oružja, zbog čega je prošle godine pravosnažno osuđen na tri i po godine zatvora.

Detalje o Stankoviću, Belivuku i Ristiću pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.