Ispitano pet svedoka na suđenju za ubistvo advokata Zreleca

Ispitano pet svedoka na suđenju za ubistvo advokata Zreleca

Optuženi Vladimir Šaranović (foto:mup.gov.rs)

U nastavku suđenja Vladimiru Šaranoviću za ubistvo advokata Vladimira Zreleca danas je ispitano pet svedoka, među njima i veštaci koji su ispitivali uzrok smrti advokata, kretanje putanje metaka, kao i pronađeni DNK.

Piše: Bojana Pavlović

Advokat Vladimir Zrelec upucan je u decembru 2015. ispred svoje kancelarije na Vračaru. Ubica je prišao njegovim kolima i kroz prozor ispalio dva hica nakon čega je pobegao sa mesta zločina. Zrelec je prevezen u bolnicu gde je preminuo mesec dana kasnije. Nedugo posle pucnjave policija je pronašla spaljeni automobil za koji se pretpostavlja da je korišćen prilikom ubistva.

Ovaj automobil bio je tema današnjeg suđenja, pošto je svedočio prodavac koji ga je, kako tvrdi tužilaštvo, prodao Vladimiru Šaranoviću, optuženom za ubistvo Zreleca.

Nenad Đorđić, trgovac polovnim automobilima, ispričao je da mu se krajem 2015. javio kupac za crni „ford fokus“ koji je ranije oglasio.

„Zvao me je tri puta tog dana, rekao je da mu drugar ide u Prijepolje i da mu treba automobil bez tablica“, rekao je Đorđić.

Muškarac je, prema njegovim rečima, nezadovoljno prokomentarisao da automobil „nešto slabo ide“, pa mu je prodavac ponudio svetloplavi „alfa romeo“.

„Probali smo i njega. Vozili smo dve ulice oko moje kuće. Na zadnjem sedištu je sedeo i moj dvanaestogodišnji sin. On ga je kasnije i prepoznao na slici koju su mu pokazali policajci. Ja nisam jer nisam toliko obraćao pažnju na njegovo lice“, rekao je svedok.

Veštak sudske medicine Branimir Aleksandrić rekao je da ostaje pri svom nalazu da je Zrelec preminuo od posledica ranjavanja.

Šaranovićev branilac pitao ga je da li je bilo propusta prilikom lečenja Zreleca, na šta je Aleksandrić odgovorio da je to već naveo u svom mišljenju – da je Zrelec podlegao povredama uprkos adekvatnom lečenju, kao i da pre ranjavanja nije bolovao ni od kakve bolesti.

Balističar Milan Kunjadić ispitivao je putanju kojom su se kretali meci i zaključio da su čaure, s obzirom na model pištolja i ugao iz kog je pucano, nađene na očekivanom mestu.

Ispitivanje veštaka Dušana Keckarevića, koji je proučavao biološke tragove, trajalo je nekoliko sati. On je istakao da je na čauri metka sa lica mesta pronađen DNK optuženog Šaranovića, što su  branioci pokušavali da opovrgnu dovodeći u sumnju postupak koji je koristio

Da bi uspeo da izdvoji DNK, ispričao je Keckarević, morao je da ponovi postupak koristeći drugačije hemikalije, zbog čega odbrana tvrdi da je nalaz nepouzdan.

Stručni savetnik Oliver Stojković, kog je angažovala odbrana, tvrdio je da bi primenom drugačije metode, rezultat dao manje poklapanje sa optuženim Šaranovićem što bi moglo da dovede u pitanje dokaze tužilaštva.

Vladimir Šaranović uhapšen je u januaru prošle godine. Optužnica je podignuta četiri meseca kasnije, i u njoj je prvi put otkriven motiv ubistva. Šaranović je, kako tvrdi tužilaštvo, ubio Zreleca zbog navodnog sukoba između advokata i njegovog rođaka kriminalca Slobodana Šaranovića. Nekoliko svedoka je na suđenju ispričalo da je Zrelec dobijao pretnje od Slobodana koji njime nije bio zadovoljan.

Zrelec je godinama zastupao braću Branislava i Slobodana Šaranovića, uticajne kriminalce iz Crne Gore, osnivao im firme i zastupao ih i u postupcima koji su protiv njih vođeni.

Braća Šaranovići

Advokatovo ime novinari KRIK-a pronašli su u dokumentima firmi koje su braća Šaranović imali u Srbiji, ali i u Austriji.

Branislav Šaranović ubijen je u oktobru 2009. ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu, a njegov brat Slobodan je za smrt krivio kriminalca Luku Bojovića.

Slobodan je bio optužen kao vođa grupe koja je naručila ubistvo Lukinog brata Nikole Bojovića. Ubijen u martu 2017. i nije dočekao kraj suđenja. Članovi njegove grupe osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne u ovom slučaju.

Dok je trajala istraga u Srbiji, Crna Gora je protiv njega pokrenula postupak za isto delo i na taj način sprečila da Šaranović bude izručen Srbiji.

U postupku u Crnoj Gori zastupao ga je Zrelec, a prema svedočenjima, Šaranović je smatrao da Zrelec nije dovoljno posvećen slučaju. Zrelec je, međutim, nastavio da brani Miloša Delibašića, koji je za Šaranovića vodio kriminalnu grupu.

O poslovima Zreleca i Šaranovića pročitajte ovde

Više o Šaranovićevoj grupi pročitajte ovde

Comments are closed.