Islandski premijer krije ofšor firmu

Islandski premijer krije ofšor firmu

Sigmundur Gunlaugson (foto: ICIJ)

Premijer Islanda i njegova supruga posredstvom ofšor kompanije investirali su milione dolara u islandske banke, pokazuje dokumentacija iz projekta „Panamska dokumenta“.

Priredila: Bojana Jovanović

U decembru 2007. godine, sadašnji premijer Islanda, Sigmundur Gunlaugson i njegova supruga kupili su kompaniju „Wintris Inc.“ pokazuje dokumentacija agencije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ do koje su došli novinari nemačkog lista „Zidojče Cajtung“, organizacije Međunarodni konzorcijumi istraživačkih novinara (ICIJ) i preko 100 partnerskih novinarskih organizacija širom sveta, među kojima i KRIK. Ova dokumenta otkrivaju stvarne vlasnike ofšor kompanija širom sveta.

Gunlaugson i njegova supruga su koristili školjka firmu kako bi investirali milione dolara. Sudeći po dokumentu koji je 2015. potpisala supruga premijera, čiji je otac bio bogati trgovac Tojotinim vozilima, investirani novac je nasleđen.

Dokumenta „Mossack Fonseca“ ne otkrivaju gde je sve ofšor kompanija „Wintris“ investirala novac, ali podaci pokazuju da je „Wintris“ imao značajne investicije u vidu obveznica sve tri najveće islandske banke. Prema ovim podacima firma je označena kao poverilac sa milionskim potraživanjima u stečajnim postupcima banaka.

Anna Sigurlaug Pálsdóttir, wife of Iceland Prime Minister Sigmundur David Gunnlaugsson

Supruga premijera Islanda

Ukupno potraživanje „Wintrisa“ prema islandskim bankama iznosilo je 12 miliona dolara. Moguće je da su premijer i njegova supruga imali i druga sredstva, poput akcija, koje se ne bi pojavile u stečajnim dokumentima banaka.

Sudeći prema dokumentima do kojih je došao ICIJ, Gunlaugson je bio suvlasnik „Wintrisa“ kada je u aprilu 2009. postao član parlamenta. Svoj udeo u firmi nastavio je da krije i kada je postao premijer Islanda.

Iz baze „Mossack Fonseca“ se vidi da je Gunlaugson krajem 2009. svoju polovinu vlasništva nad „Wintrisom“ prodao svojoj supruzi za 1 dolar.

Gunlaugsonova supruga je sredinom marta ove godine u postu na fejsbuku prvi put javno spomenula svoju vezu sa ofšor kompanijom. Napisala je da postojanje kompanije nikada nije bilo tajna, kao i da je u posao sa „Wintrisom“ ušla 2007. kada nije znala da li će sa suprugom živeti u inostranstvu. Navela je i da novac investiran u firmu potiče od prethodnog porodičnog posla.

Objava na društvenoj mreži je usledila četiri dana nakon što su novinari ICIJ u snimljenom intervjuu pitali premijera da li je ikada posedovao ofšor firmu.

On je tada novinarima rekao da nikada nije krio svoju imovinu i da nema veze sa ofšor kompanijom.

Upitan za „Wintris“, odgovorio je da je to firma koja je bila povezana sa jednom od kompanija u čijem je odboru bio. Nakon toga je prekinuo intervju.

Politička elita i ofšor

Dokumenta procurila iz agencije „Mossack Fonseca“ izazvala su pitanja o finansijskim aktivnostima i ostalih visokorangiranih islandskih političara.

Bjarni Benediktson, ministar finansija i najveći politički saradnik premijera Gunlaugsona je u televizijskom intervjuu u februaru 2015. izjavio da nema nikakvu imovinu u zemljama poreskog raja.

Bjarni Benediktson foto: Johann (CC BY 2.5DK)

Bjarni Benediktson (foto: Johann, CC BY 2.5DK)

Sudeći po dokumentima firme „Mossack Fonseca“, Benediktson je sa dva islandska biznismena posedovao i delio ovlašćenja nad školjka kompanijom „Falson & Co“, osnovanom 2005. od strane „Mossack Fonseca“ na Sejšelima. Ovlašćenje im je omogućavalo da vrše novčane transakcije u ime kompanije.

Iz dokumenata se vidi da je „Falson & Co“ korišćen kao školjka kompanija do 2012. kada je izbrisana iz sejšelskog registra firmi.

Benediktsson je potvrdio da je bio vlasnik trećine „Falsona“, kako je rekao, firme koja je stvorena da bi bila vlasnik četiri stana u zgradi u izgradnji u Dubaiju.

Ministarka unutrašnjih poslova u aktuelnoj Vladi, Olaf Nordal, takođe je kontrolisala tajnu kompaniju sa Britanskih Devičanskih Ostrva, osnovanu 2006. godine.

Poput kompanija „Wintris“ i „Falson & Co“, i „Dooley Securities SA“ kupljen je od firme „Mossack Fonseca“ kroz luksemburgski ogranak Landsbanke, tada druge po veličini islandske banke. Nordal je zajedno sa svojim mužem imala ovlašćenja nad firmom „Dooley Securities“.

1 Comment

  1. Gradjanin kaže:

    Sa sigurnoscu se moze tvrditi da je Sigmundur Gunlaugson odlazeci premijer islanda i za nekoliko nedelja ce biti pokrenuta istraga zbog poreske utaje, a mozda i u zatvoru zavrsi. Jer su islandjani narod koji postuje sebe i zahteva da politicari postuju gradjane ali i zakone. I mi se „uvlacimo“ nasim kriminalcima, ne daj boze da ih uvredimo.