IPI o presudi KRIK-u: Novi nivo apsurda

IPI o presudi KRIK-u: Novi nivo apsurda

Foto: KRIK

„Činjenica da profesionalni medij može biti osuđen za iznošenje mišljenja da je na meti SLAPP-a predstavlja novi nivo apsurda“, piše u reakciji Međunarodnog instituta za štampu (IPI) na presudu kojom je KRIK nedavno osuđen zbog teksta u kome je objavljeno da je protiv redakcije podneto više SLAPP tužbi. IPI ističe da se nada da će ova besmislena presuda biti poništena i iskazuje snažnu podršku KRIK-u.

Piše: Bojana Jovanović

Međunarodni institut za štampu podseća da je KRIK jedan od vodećih istraživačkih medija u Srbiji koji je objavio niz otkrića o povezanosti politike, biznisa i organizovanog kriminala u Srbiji.

„Poslednjih godina KRIK-ova istraživanja uznemirila su vladu predsednika Aleksandra Vučića i ukazala na koruptivne poslove i veze više ministara i poslanika – što je KRIK-u donelo međunarodno priznanje, ali i izazvalo jači gnev vladajuće stranke i njenih saveznika”, navodi se u saopštenju.

Reakcija na to je, navodi IPI, lavina tužbi koje ova i druge međunarodne organizacije za slobodu medija ocenjuju kao tužbe čiji je cilj zastrašivanje i finansijsko iscrpljivanje medija – takozvane SLAPP.

„KRIK se trenutno suočava sa više SLAPP tužbi nego što ima novinara u redakciji. Poslednjih godina urednik i novinari dobijali su pretnje smrću, provaljivano je u njihove domove i bili su na meti medijskih kampanja i napada koje su sprovodili tabloidi bliski vladi”, piše u saopštenju.

IPI podseća da se tokom maja KRIK dvanaesti put našao na meti SLAPP tužbe koju je podneo Nikola Petrović, biznismen i blizak Vučićev saveznik. Povod za tužbu bila je istraživačka priča o tome da je Petrović imao firmu sa osobom koja je 2020. ubijena u Kolumbiji i koja je bila umešana u šverc kokaina.

U saopštenju se navodi i da je ranije tokom nedelje KRIK objavio da je osuđen pred Višim sudom u Beogradu zbog toga što je 2021. objavio podatke o tome ko su osobe koje su tužile redakciju, navodeći da su većinu tužbi podnele osobe povezane sa vlastima i ističući da je, prema njihovom mišljenju, svrha tužbi bila ućutkivanje.

U tom tekstu pomenuti su komandant policijske Jedinice za zaštitu svedoka Goran Živković i njegova dva saradnika. Potom su ponovo tužili KRIK – jer su ih spomenuli u ovom tekstu o SLAPP tužbama. Šokantnom presudom sudija Višeg suda u Beogradu Slobodan Keranović uvažio je njihove tvrdnje i KRIK-u naložio da plati odštetu.

„IPI i naša globalna mreža su uznemireni ovom presudom. Činjenica da profesionalni medij može biti osuđen za iznošenje mišljenja da je na meti SLAPP-a predstavlja novi nivo apsurda. IPI se nada da će ova besmislena presuda biti poništena u žalbenom postupku i iskazuje snažnu podršku KRIK-u i redakciji“, piše u saopštenju.

Ova organizacija navodi i da je, za razliku od drugih evropskih zemalja u kojima se SLAPP tužbe često odbace nakon skupog i dugog pravnog procesa – u Srbiji KRIK osuđen.

„IPI i naši partneri i ranije su izrazili zabrinutost zbog takvih odluka, koje dovode u pitanje nezavisnost pravosudnog sistema u Srbiji i predstavljaju veliku pretnju slobodi medija”, piše u saopštenju.

Međunarodni institut za štampu podseća da je tokom nedavne posete Beogradu izrazio zabrinutost zbog pogoršanja stanja i krize sa kojom se suočava nezavisno novinarstvo navodeći kao ključni primer pravni pritisak na KRIK. Srbija je i dalje jedna od najgorih zemalja u Evropi za SLAPP i broj dokumentovanih slučajeva je u porastu.

„IPI veruje da je cilj ovih tužbi izolacija KRIK-a i njegovo potiskivanje – što ne sme da se dozvoli. IPI poziva na obnovu podrške KRIK-u od međunarodne zajednice, kao i od evropskih novinarskih zajednica i zajednica za slobodu medija“, zaključuje IPI.

Više detalja o Keranovićevoj presudi pročitajte u ovom tekstu.

Više o tome ko je sve tužio KRIK, pročitajte ovde.

Comments are closed.