Inspektor Milenković saslušan, odbio da odgovara na pitanja tužioca

Inspektor Milenković saslušan, odbio da odgovara na pitanja tužioca

Inspektor Slobodan Milenković (foto: KRIK)

Inspektor Slobodan Milenković danas je ponovo saslušan u Višem tužilaštvu u Beogradu povodom navodno nezakonitog postupana u policiji ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca. Pokretanju ovog postupka prethodilo je targetiranje Milenkovića u tabloidima, a optužbe na njegov račun iznosili su i predstavnici vlasti pošto je krajem 2019. uhapsio vlasnika firme „Jovanjica“ Predraga Koluviju.

Piše: Milica Vojinović

Milenković, načelnik Odeljenja za borbu protiv droge, danas je saslušan drugi put pošto prilikom prethodnog razgovora, pre nedelju dana, nije želeo da odgovara na pojedina pitanja tužioca navodeći da je reč o poverljivim policijskim informacijama. Ministar policije Aleksandar Vulin potom je dao odobrenje Milenkoviću da može da govori i o ovim informacijama, pa je inspektor ponovo pozvan na razgovor.

On je danas ipak odbio da odgovori na tužiočeva pitanja.

„Milenković je koristio svoje pravo da tužiocu ne da odgovor ni na jedno pitanje koje mu je postavljeno u svojstvu građanina“, rekao je novinarima ispred zgrade tužilaštva njegov advokat Zdenko Tomanović.

Tomanović je objasnio da je Milenkovića tužilaštvo pozvalo u svojstvu građanina, te da nema obavezu da odgovara na sva pitanja.

„Ne postoji mogućnost da nijedan organ podstrekava policajce da otkrivaju svoje najpoverljivije tajne.”.

Ni Tomanović ni tužilaštvo nisu otkrili o čemu je Milenković ispitivan. Iz tužilaštva je prošlog puta saopšteno da su od Milenkovića tražili da se izjasni da li je koristio zaključani „skaj” telefon pod kodnim imenom „Bokan”, dok su danas samo šturo naveli da postoje indicije da je Milenković nezakonito obavljao svoj posao u policiji, ali ne o kakvim nezakonitostima je reč.

Tomanović je najavio da će povodom ovog slučaja podneti žalbe domaćim i međunarodnim institucijama.

Ustavnom sudu, kako je kazao, podnose žalbu zbog povrede Milenkovićevih prava, ali i zahtev da se odloži odluka MUP-a kojom je Milenković oslobođen čuvanja poverljivih informacija. Od Ustavnog suda traže i da odloži postupak tužilaštva protiv Milenkovića koji mu, kako tvrdi Tomanović, ugrožava život, kao i da naloži da se proceni Milenkovićeva bezbednosna situacija.

Tomanović: Bezbednosne službe pripremale ubistvo Milenkovića

Tomanović je danas istakao da su Milenkovićevu likvidaciju, prema njegovim informacijama, organizovale bezbednosne službe.

Advokat Zdenko Tomanović (foto: KRIK)

„One (bezbednosne službe) koje su uključene u aferu „Jovanjica” mu ugrožavaju život. Postoji informacija koja je dostavljena nadležnima da je dogovorena njegova likvidacija koja bi trebalo da izgleda kao neki mafijaški obračun.”

Dodao je da pojedinac ne može da se žrtvuje u ime nečijeg grupnog interesa koji se zove afera „Jovanjica”, kao i da će kampanja protiv Milenkovića biti završena „ili kada oni sruše ‘Jovanjicu’ ili kada ‘Jovanjica’ sruši njih.”

Tomanović je ranije otkrio i da su dva uticajna člana SNS-a preko posrednika navodno „nudili Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 evra ako se dogovore o ‘Jovanjici’”.

Postupak protiv Milenkovića je pokrenut nakon što je bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović u intervjuu za prorežimski tabloid „Objektiv” optužila Milenkovića da se prodaje drogu.

U međuvremenu o slučaju inspektora Milenkovića oglasio se i predsednik Aleksandar Vučić koji je rekao da se sumnja da je Milenković koristio zaključani „skaj” telefon koji su mahom koristili kriminalci za bezbednu komunikaciju. Vučić je dodao da Milenković samo „treba da objasni zašto (je imao ‘skaj’) i kako je to moguće”.

Milenkovića su krajem prošle godine pokušali i da smene i prebace u odeljenje koje se bavi slučajevima ratnih zločina, ali su od toga privremeno odustali. Rešenje o premeštaju još nije potpisano.

Osim toga, našao se na meti prorežimskih medija i ljudi iz vlasti od kada su on i njegove kolege uhapsili Predraga Koluviju i na njegovom imanju „Jovanjica” pronašli jednu od najvećih plantaža marihuane na Balkanu, kako je utvrdilo tužilaštvo.

Koluvija je potom optužen da je organizovao kriminalnu grupu koja je, kako tvrdi tužilaštvo, proizvela 1,6 tona marihuane na imanju. Među ljudima su i policajci i pripadnici bezbednosnih službi BIA-e i VOA-e koji su optuženi da su mu pomagali i štitili imanje „Jovanjica”. 

Comments are closed.