Insajder: Podignuta optužnica u slučaju „Jovanjica“

Insajder: Podignuta optužnica u slučaju „Jovanjica“

„Jovanjca“ (foto: MUP)

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) podiglo je optužnicu protiv Predraga Koluvije, vlasnika poljoprivrednog gazdinstva „Jovanjica“ na kome je pronađeno gotovo četiri tone marihuane, zbog sumnje da je proizvodio i prodavao drogu, potvrđeno je pisanje Večernjih novosti za Insajder iz ovog tužilaštva.

Piše: Jelena Radivojević

Optužnica je poslata Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje.

Policija je sredinom novembra 2019. godine uhapsila Predraga Koluviju pošto je otkrila da poseduje falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK.

Nakon toga, na plantažama „Jovanjice“ policajci su otkrili veliki zasad marihuane i uhapsili osmoro njegovih saradnika. Zaplenjeno je blizu 650 kilograma osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika ove biljke.

Ni policija ni tužilaštvo se, međutim, nisu oglasili nakon hapšenja Koluvije – što je bilo čudno s obzirom na to da su se do tada konferencije za štampu sazivale i zbog mnogo manjih zaplena droge.

Koluvijina lažna službena legitimacija (foto: MUP)

Javnost je za ceo slučaj saznala tek nakon što je poslanik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić izneo detalje u javnost, a tek kasnije se oglasio ministar policije Nebojša Stefanović koji je kazao da javnost nije obaveštena kako se ne bi upozorili mogući izvršioci. 

Predstavnici opozicije tvrdili su da je brat predsednika Srbije Andrej Vučić povezan sa Koluvijom, međutim, nisu pružili jasne dokaze za to. Aleksić je rekao je krajem novembra prošle godine da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića.

Da bi dokazao da ovo nije istina, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv braće Vučić – Aleksandra i Andreja. Istraga je sprovedena ekspresno, a tužilaštvo je obavestilo javnost da je pregledalo sadržaj Koluvijinog telefona i njegovu komunikaciju, te nije pronašlo dokaze da je on komunicirao sa braćom Vučić u danima hapšenja.

Prema podacima KRIK-a, tužilaštvo nije istražilo da li je Koluvija ranije bio u kontaktu sa njima.

Posete funkcionera „Jovanjici“

„Jovanjica“ se zvanično bavila proizvodnjom organske hrane, a predstavnici vlasti su svojim posetama ovim plantažama pomogli Koluviji da izgradi brend. 

Ovo gazdinstvo posetili su 2015. Aleksandar Vulin, tada ministar za rad, i Dragan Sikimić, danas direktor Agencije za borbu protiv korupcije. Naredne godine „Jovanjicu“ je posetio i Zoran Babić bivši direktor „Koridora Srbije“, a uz Koluviju je najčešće mogao da se vidi član Gradskog veća Grada Beograda i član izvršnog veća SNS-a Dragomir Petronijević.

KRIK je otkrio i da su u državnim ustanovama organizovane prezentacije „Jovanjice“, kao i obuke o organskoj proizvodnji na kojima je učestvovala ova kompanija i njeni predstavnici.

Država je Koluviji pomogla i finansijski. Njegova firma je od 2016. dobila najmanje tri kredita od 3,9 miliona evra od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), kako je ranije otkrio Insajder.

Više o ovom slučaju pročitajte u ovom tekstu

1 Comment

  1. I šta dodati na sve ovo, u smislu kakcu imamo vlast i kakva nam je danas držaca…?!
    NEMAM REČI, NAŽALOST NEMAM GDE IZ NAŠE JEDINE DRŽAVE KOJA JE POSTALA MAFIJAŠKA !