„Insajder“: Navijač Partizana pretio novinarima na inauguraciji

„Insajder“: Navijač Partizana pretio novinarima na inauguraciji

Marko Todorov (foto: Insajder)

Na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića krajem maja ove godine novinarima „Insajdera“ i VICE-a pretio je navijač Partizana Marko Todorov, otkriva „Insajder“. 

Piše: Jelena Radivojević

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je redakciju „Insajdera“ da je identifikovalo Marka Todorova kao osobu koja je njihovoj novinarki uputila pretnje, ali da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv njega. Nije poznato da li je Todorov bio angažovan kao redar Srpske napredne stranke.

Marko Todorov (foto: fejsbuk)

„Insajder“ je otkrio da je Todorov jedan od istaknutih navijača Partizana. Na svom fejsbuk nalogu objavio je fotografije sa Alenom Kostićem, jednim od vođa navijača Partizana koji je ubijen sredinom prošle godine. Na fotografijama se vidi da tokom utakmica Todorov vreme provodi na ogradi stadiona Partizan gde uglavnom sede vođe navijača i njima bliski ljudi, piše „Insajder“.

Ovo je druga osoba povezana sa navijačkim grupama koja je pravila incidente tokom inauguracije.

KRIK je ranije otkrio da je jedan od nasilnika koji su davili i maltretirali građane i novinare Borko Aranitović, član ekipe ubijenog narko-dilera i vođe huligana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Aranitovića je SNS angažovala kao obezbeđenje skupa.

Novinari KRIK-a prepoznali su Aranitovića na snimku iz februara 2015. godine koji su zabeležile sigurnosne kamere kluba „Tilt“, a na kome se Stankovićevi ljudi, koji rade kao obezbeđenje kluba, obračunavaju sa Zoranom Jakšićem, jednim od šefova „grupe Amerika“ – međunarodne kriminalne grupe koja švercuje kokain.

Na Aranitovićevom fejsbuk profilu nalaze se i fotografije koje svedoče o tome da je zaposlen kao obezbeđenje splava „Fristajler“ i koje otkrivaju njegovo poznanstvo sa Nenadom Vučkovićem, bitnom vezom Stankovićeve ekipe u policiji. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Odbačene krivične prijave

Podsetimo, na dan polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića obezbeđenje skupa koji je organizovala Srpska napredna stranka maltretiralo je novinare i građane i udaljavalo ih sa ceremonije. Vladajuća partija je reagovala navodeći da su u pitanju bili redari stranke koji su pokušavali da spreče provakacije i nemire.

„Baš da vidim ko će da budu batinaši“
Predsednik Vučić najpre se izvinio, a potom opravdao nasilje nad novinarima i građanima rekavši da su „možda mogli blaže da ih uklone“, ali su to morali da urade da bi sprečili „masakr i nemire“ na svečanosti. Kada je kasnije komentarisao otkriće KRIK-a, Vučić je rekao da ne poznaje nikog iz obezbeđenja i da veza Aranitovića sa kriminalcima nije dokaz da je vlast u sprezi sa kriminalom.Vučić je nekoliko puta ponovio da je tog dana prvi put organizovan kontramiting, te da je okupljanje povodom polaganja zakletve bio jedini zakonito zakazan skup.„I gledam, baš jedva čekam da vidim šta će i kako će da postupe tužioci i svi ostali. Baš da vidim ko će da budu batinaši“, rekao je Vučić.

Na fotografijama koje su kasnije objavili mediji vidi se kako redari nasilno sa skupa udaljavaju novinarku „Danasa“ i nekoliko građana.

Istovremeno, nepoznati ljudi pretili su novinarki „Insajdera“ i novinaru i fotoreporteru VICE-a. Njih su tada opkolili krupni mladići i pretili im da ne objavljuju njihove fotografije jer „ništa ne sme da izađe u javnost“. Na konstataciju novinara da se ne osećaju bezbedno i da mogu da pozovu policiju, mladići su im poručili „da im ni policija ne može pomoći“.

Nakon skoro šest meseci od pokretanja postupka koji je pokrenut na osnovu izjava novinara, Prvo osnovno tužilaštvo je odbacilo krivične prijave novinara i fotoreportera pošto je na osnovu izjava „građana svedoka“ utvrđeno da su „izvođenjem“ pojedinih novinara iz mase sprečeni mnogo veći incidenti i „linč“.

Tužilaštvo navodi da bi moglo da se radi o prekršaju iz oblasti ugrožavanja javnog reda i mira i  naložilo policiji da inicira pokretanje prekršajnog postupka.

Pročitajte: Vučićevu zakletvu obezbeđivao član ekipe Saleta Mutavog 

Comments are closed.