Insajder: Ministarstvo podnelo prijavu protiv Grčića, za štetu u EPS-u krive radnike

Insajder: Ministarstvo podnelo prijavu protiv Grčića, za štetu u EPS-u krive radnike

Zorana MIhajlović i MIlorad Grčić (foto: eps.rs)

Zbog havarija koje su se krajem prošle godine dogodile u Elektroprivredi Srbije (EPS) Ministarstvo energetike podnelo je dve krivične prijave protiv radnika ovog preduzeća, kao i prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora Milorada Grčića zbog obmanjivanja javnosti i državnog vrha, navodi „Insajder“

Piše: Bojana Pavlović

„Insajder“ navodi da su dve krivične prijave podnete za dva događaja iz decembra prošle godine – za ubacivanje gline umesto uglja u bunkere Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT) što je dovelo do kolapsa u sistemu proizvodnje, kao i zbog požara u pogonu za sušenje uglja u Kolubari. 

Krivične prijave podnete su nadležnim tužilaštvima u Obrenovcu i Lazarevcu, a radnicima se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti i nanošenje materijalne štete.

Ove prijave podnete su posle postupka unutrašnje kontrole koju je sproveo EPS, a u izveštaj o kontroli „Insajder“ je imao uvid. U kontroli je utvrđeno da zaposleni u Kolubari nisu razdvajali jalovinu od uglja i da je takva smesa bez upozorenja dopremljena do TENTA-a gde je ponovo zakazala kontola. 

Iz izveštaja se zaključuje i da sve ukazuje na sabotažu i da je reč o„ planiranoj akciji zaposlenih u EPS-u u cilju rušenja kredibiliteta sadašnjeg rukovodstva kroz slabljenje preduzeća“.

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike Jovanka Atanacković navela je za „Insajder“ da veruje da će nadležni istražiti ove slučajeve, ali da ne može da prihvati da je stvar unutrašnje kontrole „da se optuže zaposleni da bi se rukovodstvo aboliralo“.

„Zaposleni su radili svoj posao, rudari su bili ti koji su lopatama vadili blato iz kopova, zaposleni su bili ti koji su spasili sistem, a rukovodstvo je to koje je loše radilo i pisalo lažne izveštaje ministarstvu“.

Ona ističe da zbog toga ne može biti reči o odgovornosti ministarstva.

„Ministarstvo ima pravo da postavi pitanje da li je sve u redu, a rukovodstvo nema prava da ne odgovori, da se ne pojavljuje na sastancima i da obmanjuje javnost zbog čega energetski sistem trpi“. 

Zbog toga je, kako navodi Atanacković, podneta krivična prijava protiv vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića zbog obmanjivanja javnosti, državnog vrha i predsednika države. 

Protiv njega je, kako je rekla, pre godinu dana, kada je Zorana Mihajlović preuzela ministarstvo, podneta i krivična prijava jer je bio u statusu vršioca dužnosti iako mu je bio istekao mandat. 

„Ministarstvo je uradilo sve ono što je trebalo – podneli smo krivične prijave za v.d. stanje, obavestili sve koje je trebalo, ministarstvo ne imenuje niti smenjuje direktora već to radi vlada“, istakla je ona.  

Poslednjih šest meseci tinjao je sukob između rukovodstva EPS-a i nadležnog ministarstva koje predvodi Zorana Mihajlović u vezi sa tim u kom pravcu treba da ide razvoj ovog državnog preduzeća. Mihajlović se usprotivila izgradnji „Kolubare B“ i zalagala za dalje ulaganja u obnovljive izvore energije. 

U poslednjih mesec dana dogodilo se šest havarija u sistemu EPS-a. Mihajlović je optuživala Grčiča i rukovodstvo EPS-a navodeći da u poslednjih 30 godina nije izgrađen nijedan novi elektroenergetski objekat.

„Havarije su posledica neznanja, javašluka, nagomilavanja problema i njihovog nerešavanja“ navela je Mihajlović. 

Glasovi unutar vladajuće stranke, međutim, branili su Grčića, a optuživali ministarku tražeći njenu ostavku.

Ostavku je ipak podneo Grčić koji je u svom obraćanju optužio ministarku da po nalogu zapadnih ambasada uništava ministarstvo i celokupni elektroenergetski potencijal koji je srce države.

Comments are closed.