Insajder: Krivična prijava protiv Radoičića za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima

Insajder: Krivična prijava protiv Radoičića za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima

Foto: Fejsbuk

Radoičić, prvi sleva (foto: facebook)

Kosovski tužilac Sile Hodža rekao je za „Insajder“ da je protiv Milana Radoičića podneta dopunska krivična prijava za trgovinu narkoticima i organizovani kriminal. Radoičića kosovsko tužilaštvo tereti i za umešanost u ubistvo Olivera Ivanović.

Piše: Bojana Pavlović

„Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina“, rekao je Hodža za „Insajder“.

Kosovsko tužilaštvo još se nije izjasnilo šta tačno Radoičiću stavlja na teret u vezi sa Ivanovićevim ubistvom. Kako je rekao Hodža, Radoičić u vezi sa ovim slučajem može biti ispitan samo na Kosovu pošto se tu desio ubistvo.

Policija je u novembru prošle godine uhapsila trojicu osumnjičenih da su učestvovali u ubistvu. Tada su, tražeći Radoičića, upali u njegov stan u Kosovskoj Mitrovici i obavili pretres. Tu ga, međutim, nisu zatekli.

Radoičić je bio u centralnoj Srbiji gde je dan ranije prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Kosovskih Srba. On je poručio da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića, ali da se neće predati kosovskim organima. Dva dana kasnije, saslušan je u srpskoj policiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istog dana na RTS-u izjavio da srpska policija može sa sigurnošću da tvrdi da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića pošto je navodno prošao poligrafsko ispitivanje.

Nije poznato šta je Radoičić rekao na saslušanju pošto je zapisnik proglašen tajnim i obeležen oznakom „strogo poverljivo“.

Kosovsko tužilaštvo navelo je da je Radoičić ispitan bez njihovog zahteva, kao i da su predstavnici srpske policije na zvaničnim sastancima do tada tvrdili da ne znaju ko je on.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina sa severa Kosova koji je bio optuživan, ali ne i osuđen za različita krivična dela.

Radoičić je bio optužen za otmicu makedonskog biznismena, međutim, oslobođen je svih optužbi.

Zbog falsifikovanja dokumenata osuđen je uslovnom kaznom. Ponovo je uhapšen godinu dana kasnije zbog zloupotrebe položaja. Za to je takođe oslobođen 2016.

U januaru je pred sudom u Pirotu oslobođen i optužbi da je učestvovao u nelegalnom iskopavanju šljunka. Ova presuda još nije konačna pošto o njoj treba tek da odlučuje Apelacioni sud.

Oliver Ivanović ubijen je u januaru prošle godine ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Nekoliko meseci ranije, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Nekoliko meseci posle Ivanovićevog ubistva, Radoičić je postavljen za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu koja podržava vladu Ramuša Haradinaja.

Pročitajte detalje o otmici za koju je Radoičić bio optužen

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

 

Comments are closed.