Informacije iz policije cure samo ka određenim medijima

Informacije iz policije cure samo ka određenim medijima

Foto:

Nedovoljna transparentnost policije, curenje ili plasiranje informacija iz istraga i neprofesionalno izveštavanje medija su tri glavna problema koja negativno utiču na poverenje građana u policiju u regionu, istaknuto je na današnjem skupu koji je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Izvor: BCBP

Najveći problem u regionu, a najizraženiji u Srbiji je curenje informacija iz policije određenim medijima, istakla je pravna savetnica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Marija Vukasović.

„Zbog curenja informacija dolazi do kršenja zakona i ugrožavanja ishoda istrage. Za rešavanje ovog problema važno je da unutrašnja kontrola policije proverava situacije čak i kada postoji nagoveštaj da je došlo do curenja i da se sankcionišu odgovorna lica“, rekla je Vukasović i podsetila da novinari moraju da poštuju etičke kodekse.

Vladimir Džigurski iz Strukovnog udruženje policije „Dr Arčibald Rajs“ ocenio je curenje informacija iz istraga kao veoma loše i istakao da je uvek teško dokazati od koga ono dolazi – da li informacije cure iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, tužilaštva ili od branilaca.

Kao dodatni problem u komunikaciji medija i policije novinar „Politike“ Aleksandar Bojović naveo je to da odgovori MUP-a stižu „po nečijoj proceni“, odnosno ako idu u prilog Ministarstvu, a ne kada postoji potreba javnosti da se informiše.

„Policija nije dovoljno otvorena u komunikaciji sa novinarima i građanima. Štaviše, na osnovu intervjua sa policajcima, zaključio sam da oni imaju bojazan kada razgovaraju sa novinarima jer nemaju odobrenje i plaše se zbog posla“, naglasio je Bojović.

Na skupu je ocenjeno da policije na Zapadnom Balkanu nisu dovoljno prisutne na društvenim mrežama i da bi trebalo da iskoriste ekspanziju ovog kanala komunikacije.

Za bolju komunikaciju važno je prihvatiti preporuku britanskog parlamenta da institucije treba da budu tamo gde su građani, a građani su sad na društvenim mrežama, naglasio je stručnjak za digitalne medije Marko Živković.

„Policije u Crnoj Gori i Federaciji Bosne i Hercegovine nemaju nikakvo prisustvo na društvenim mrežama, dok ostale policije u regionu uglavnom shvataju mreže kao tradicionalne medije“, naglasio je Živković.

1 Comment

  1. Stevan kaže:

    Na osnovu izlozenog zakljucujem da se radi o kriminalnoj radnji u koju je ukljucen vrh vlasti!