Index on Censorship o tužbi Nenada Popovića protiv KRIK-a

Index on Censorship o tužbi Nenada Popovića protiv KRIK-a

Mapirajući povrede medijskih sloboda organizacija „Index on Censorship“ zabeležila je i tužbe ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a. „Zabrinuti smo da su istraživačke redakcije tužene zbog otkrivanja korupcije vladinih zvaničnika“, piše u saopštenju.

Piše: Jelena Radivojević

U okviru projekta „Mapiranje medijskih sloboda“ ova organizacija bavila se pretnjama, ograničenjem i kršenjem sloboda na koje su naišli mediji u Evropskoj uniji i okolnim zemljama.

Ozbiljne pretnje zabeležene u januaru 2018. godine pokazuju da pritisak nije popustio ni u novoj godini, navodi se u saopštenju organizacije. Izdvojili su pet slučajeva, koji bi prema njihovim rečima, trebalo da izazovu zabrinutost, a tužba ministra Nenada Popovića protiv KRIK-a prva je na listi.

Srpski ministar bez portfelja Nenad Popović tužio je početkom januara Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK zbog otkrića i izveštavanja o ofšor kompanijama koje poseduje.

„Popović je najbitnije ime iz Srbije u procurilim dokumentima koja su otkrila skrivenu imovinu političara i poznatih ličnosti širom sveta. Istraživanje je pokazalo da raspolaže bogatstvom većim od 100 miliona dolara“, piše u saopštenju.

Kao zabrinjavajuće ova organizacija izdvaja i slučajeve sa Kipra, iz  Ujedinjenog Kraljevstva, Letonije i Azerbejdžana.

„Srpske i kiparske vlasti već su pokretale tužbe protiv različitih medijskih radnika tako da smo posebno zabrinuti da su istraživačke redakcije poput KRIK-a tužene zbog otkrivanja korupcije vladinih zvaničnika“ , rekla je Hana Maklin, menadžerka projekta.

„Novinari koji su izveštavali o korupciji bili su tokom 2017. godine uznemiravani, a u nekim slučajevima i ubijani, tako da moramo da obezbedimo da njihova sigurnost postane prioritet kako bi se očuvalo istraživačko novinarstvo.“

KRIK je jedna od 96 organizacija iz i više od 60 zemalja koja je učestvovala na istraživanju dokumenata procurilih u novembru 2017. godine u sklopu međunarodnog projekta „Rajski papiri“.

U saopštenju se navodi i da je u protekloj godini KRIK ušao u uži izbor prestižne nagrade „Freedom of Expression Award“ koju ova organizacija dodeljuje za slobodu govora.

Podsećamo, nakon što je u sklopu „Rajskih papira“ objavljena priča o bogatstvu ministra Popovića, potkrepljena autentičnom dokumentacijom, on je podneo dve tužbe protiv KRIK-a i svakom traži odštetu od milion dinara zbog povrede u časti i nanošenje nenadoknadive štete.

Tada su reagovala novinarska udruženja smatrajući da je smisao tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a, njegovih urednika i novinara – s obzirom na njenu sadržinu – zastrašivanje sa konačnim ciljem da odustanu od daljeg istraživanja poslova ovog kontroverznog biznismena i visokog državnog funkcionera.

Comments are closed.