Imovina i poslovi šefova srpskog parlamenta

Imovina i poslovi šefova srpskog parlamenta

KRIK otkriva šta od imovine poseduju, s kim su poslovali, kao i koji su postupci vođeni protiv ljudi koji vode najviše zakonodavno telo u zemlji.

Pišu: Dragana Pećo, Pavle Petrović, Jelena Radivojević, Milica Vojinović

KRIK danas objavljuje profil predsednice Narodne skupštine Maje Gojković (SNS) i profile potpredsednika parlamenta Veroljuba Arsića (SNS), Vladimira Marinkovića (SDP), Đorđa Milićevića (SPS), Vjerice Radete (SRS) i Gordane Čomić (DS).

Najviše imovine imaju Gojković i njena porodica, pokazuju podaci katastra. Gojkovići poseduju pet stanova u centru Novog Sada vrednih oko pola miliona evra, a u njihovom posedu bila su još tri stana u istom gradu. Vlasnici su i dve kuće i drugih nekretnina. Gojković je odbila da za KRIK govori o svojoj imovini.

Ona u Beogradu koristi stan koji iznajmljuje za oko 300 evra mesečno koje dobija iz budžeta, pokazuju podaci u ugovoru čiju kopiju poseduje KRIK. Stan iznajmljuje od Aleksandra Stanovića, direktora preduzeća „Energoprojekt Niskogradnja“ i bivšeg člana Nadzornog odbora firme „Inter-kop“ iz Šapca.

Interesantno je da je Veroljub Arsić iz Srpske napredne stranke u jednom danu u septembru 2007. kupio tri stana u beogradskom naselju Mirijevo. Godinu dana ranije kupio je još jedan stan u ovom naselju od istih investitora Filipa Rakića i Aleksandra Ćirića koji su danas pod istragom zbog sumnje da su više puta prodavali stanove i oštetili građane za nekoliko desetina hiljada evra. Arsić, međutim, nije njihova žrtva.

Arsić, Gojković, kao i Đorđe Milićević iz redova Socijalističke partije Srbije, poseduju nekretnine koje su nelegalno sagrađene.

Ignorisali pozive suda

Potpredsednici skupštine dolazili su i u sukob sa zakonom.

Najpoznatiji slučaj je Vjerice Radete za kojom je Interpol raspisao crvenu poternicu. Tražio ju je Međunarodni sud u Hagu zbog nepoštovanja tog suda tokom suđenja Vojislavu Šešelju, predsedniku stranke čija je ona članica. Srpski pravosudni organi traže da joj se sudi u Srbiji.

Kažnjena je i zbog neprijavljivanja imovine Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija je pokrenula postupak i protiv Vladimira Marinkovića jer nije preneo upravljačka prava u svojoj konsultanskoj agenciji, ali i zato što je obavljao dve funkcije za koje je tek kasnije dobio saglasnost od ove institucije. U oba postupka dobio je meru upozorenja od ove institucije.

Sednica Narodne skupštine (foto: N1)

Slični postupci su vođeni i protiv Đorđa Milićevića i Veroljuba Arsića protiv kojih je Agencija pokrenula prekršajne postupke. Kažnjeni su minimalnim novčanim kaznama od po 50 hiljada dinara.

Baza KRIK-a otkriva i da se šefovi parlamenta neodgovorno ponašaju kada su uhvaćeni u kršenju zakona.

Kada ga je policija zaustavila zbog brze vožnje, Marinković je odbio da potpiše policijski zapisnik i izjavio da će „primedbe izjasniti ministru“, piše u policijskom dokumentu. Marinković je u razgovoru za KRIK negirao da je ovo izjavio.

Sud je imao problema da dođe do Veroljuba Arsića u postupku koji je protiv njega pokrenula Agencija jer je kao poslanik, suprotno zakonu, nastavio da upravlja kompanijom koju je osnovao. Tek nakon što je dobio sedam sudskih poziva Arsić se sudu obratio dopisom  u kome je izostanke, između ostalog, pravdao obavezama u skupštini.

Pozive suda ignorisala je i Vjerica Radeta, te se nije odazivala kada se protiv nje vodio postupak zbog neprijavjivanja imovine, po prijavi Agencije za borbu protiv korupcije.

Protiv Maje Gojković nije vođen postupak, ali se ona pojavljuje u vezi sa jednom od „24 sporne privatizacije“ – prodajom preduzeća ATP „Vojvodina“.

Njen brat, advokat Dragan Gojković pokušao je da ošteti novosadsko komunalno preduzeće „Čistoća“ za oko 755.000 dinara. Sud mu je naredio da vrati novac.

Kriminalne veze

Narodna skupština (foto: D. Pećo)

Među njima ima onih koji su izgradili poslovne veze sa osobama koje su bile gonjene zbog različitih krivičnih dela, otkriva KRIK.

Tako je Marinković, kako je ranije otkrio KRIK, poslovno povezan sa detektivom Rankom Vukomanovićem kojem se sudilo kao članu grupe koja je krala automobile po Beogradu, a potom od vlasnika tražila novac kako bi im vratila vozila. Postupak je obustavljen zbog zastarelosti.

Dok je, s jedne strane, angažovao osobu koja je dolazila u sukob sa zakonom, Marinković je, s druge strane, objavio udžbenik o nemoralnim društvenim pojavama koji je izdala visoka škola čiji je Marinković direktor i profesor. Udžbenik „Etika kao društvena praksa“ napisao je sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem, i u njemu su, između ostalog, analizirali i vidove korupcije.

Najviše poslovnih veza sa osobama protiv kojih se vodio krivični postupak ima Đorđe Milićević, otkriva KRIK. Među njegovim poslovnim partnerima su bokserski sudija Aleksandar Vučićević koji je učestvovao u nasilju u noćnom klubu, bivši načelnik valjevske gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić, uhapšen prošle godine pod sumnjom da je primio mito, kao i Sreten Jović, osuđen jer je automobilom udario traktoristu. Milićevićev poslovni partner je i Mihailo Todorović kome se sudilo za malverzacije sa robnim rezervama pšenice, ali je na kraju oslobođen.

Vladimir Marinković i Gordana Čomić jedini su za KRIK govorili o svojoj i imovini i poslovima svoje uže porodice.

Sve o njihovoj imovini i poslovima pročitajte u KRIK-ovoj bazi imovine političara na ovom linku.

Informacije iz profila možete da delite na socijalnim mrežama sa haštagom #ImovinaPoliticara

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

5 Comments

 1. Živojin kaže:

  Ne mogu da verujem?

 2. Kako ne verujes ??? Svi ( čast izuzecima, mada ih je malo) politicari rade iskljucivo za svoj interes , na svim nivoima. Samo nam poklanjaju priče kako se „ubiše“ radeći za za nas. A nama sve gore.

 3. Sima kaže:

  A sta bi sa fondacijom Dragice Nikolic(milionima evra,porezima)nelegalnim kućama?odakle im za ktitorstvo crkve milion evra?koliko Nikolić i dalje prima novca iz budzeta(on licno,i clanovi njegove kabineta?)i koji su efekti njihovog rada?

 4. Milan kaže:

  Sugestija!
  Misljenja sam da posebno treba obratiti paznju da li prihodi ovih licnosti, preciznije- tacnije, zarade na koje placaju porez, pokriva njihove troskove!
  iskreno se nadam da ce te ovu miju sugestiju UVAZITI!
  Sve najbolje Vam zelim u daljem radu,
  Milan

 5. Njanja kaže:

  Sve je to u redu nego mi malo smeta sto nema nigde imovine i muljanja bivseg rezima djikija vuka i ostalih