Ilija Dević priveden, njegova ćerka tvrdi da je u pitanju politički progon

Ilija Dević priveden, njegova ćerka tvrdi da je u pitanju politički progon

Ilija Dević (foto: ilijadevic.com)

Ilija Dević, investitor koji je privatizovao novosadsku firmu ATP Vojvodina i protiv države vodi nekoliko sporova, danas je priveden jer se krajem prošlog meseca nije pojavio na sudu u postupku koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je oštetio ovu firmu. Dević godinama tvrdi da je ovaj postupak politički, a njegova ćerka smatra da je privođenje politički progon i pokušaj da se Dević spreči da javno govori o slučaju ATP Vojvodina.

Piše: Milica Vojinović

Ćerka Ilije Devića, Anđelka, kaže za KRIK da se njen otac do sada uredno odazivao pozivima suda, ali da poslednjem ročištu koje je održano krajem prošlog meseca nije mogao da prisustvuje usled lošeg zdravlja.

„Jutros su došla dva čoveka iz policijske stanice 29. novembar i priveli su ga. Nije on serijski ubica ni kriminalac da nije dostupan javnosti“, kaže i dodaje da je njen otac zbog političkog progona koji se vrši nad njim u pritvoru počeo da štrajkuje glađu.

Prema njenim rečima, Dević je priveden kako bi bio sprečen da u javnosti govori o slučaju ATP Vojvodina, ali i da bi se odbile višemilionske tužbe koje je podneo protiv Grada Novog Sada nakon što je privatizovao ovo preduzeće i investirao u njega.

Anđelka Dević je na juče održanoj konferenciji povodom slučaja ATP Vojvodine rekla da se u postupcima koje ona i njen otac vode protiv države već 12 godina vrši politički pritisak na pravosudne organe.

Ilija Dević je, podsetimo, 2004. privatizovao ATP Vojvodinu i osmislio projekat izgradnje nove glavne autobuske stanice u Novom Sadu.

Dević je investirao u novu autobusku stanicu, a grad, na čijem je čelu tada bila Maja Gojković, se obavezao da će međumesni i međunarodni saobraćaj preusmeriti na novoizgrađenu stanicu – što nikada nije učinio. Zbog toga je Dević podneo nekoliko tužbi protiv grada kojima je tražio više stotina miliona dinara odštete. U nekim od postupaka saslušana je i Gojković kao svedok.

Dok traju postupci koje je pokrenuo protiv države, Dević se našao na meti istražnih organa. On je 2015. godine optužen da je oštetio ATP Vojvodina i da je utajio porez, a današnje privođenje odnosi se upravo na ovaj slučaj.

Dević je ranije naveo da je postupak koji se vodi protiv njega – politički.

„Umesto da se krivični postupak usmeri ka licima iz državnih struktura koje su prouzrokovale štetu Gradu Novom Sadu, njegovim poreskim obveznicima, zaposlenima i meni kao vlasniku i investitoru, došlo je do klasične zamene teza. Mene pokušavaju da kriminalizuju ne bi li u tome pronašli opravdanje za propuste institucija i gradskih struktura“, naveo je u pismu koje je početkom 2017. poslao tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću.

I Vučić je komentarisao ovaj slučaj 2012. u jednom od gostovanja na televiziji „Happy“ rekavši da je Dević imao sve papire, ali da su ga „uništili“ oni, ne navodeći na koga misli.

„Lično sam pokušavao da pomognem čoveku, ali nisam uspeo zato što niko nije hteo da čuje za to, zato što su tu bili nečiji veliki interesi u pitanju“, rekao je tada.

Privatizacija ATP Vojvodine jedna je od 24 sporne privatizacije kojima se bavio Savet za borbu protiv korupcije, a ishod ovog slučaja prati Evropska komisija.

Comments are closed.