Ilić: Tužilaštvo da objasni odluku o slučaju Vulin

Ilić: Tužilaštvo da objasni odluku o slučaju Vulin

Goran Ilić (foto: mc.rs)

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je da bi bilo korisno da tužilac koji je odbacio krivičnu prijavu protiv ministra Aleksandra Vulina zbog sumnje u poreklo novca kojim je kupio stan, objavi obrazloženje odluke zašto je to odlučio, posebno zbog interesovanja javnosti za taj slučaj.

Izvor : Beta, KRIK

„Ne mogu da komentarišem odluku konkretnog tužioca u ʼslučaju Vulinʼ. Nisu mi poznati razlozi koje je nadležni tužilac imao prilikom donošenja odluke. Mislim da bi bilo korisno da nadležni tužilac objavi obrazloženje odluke ili deo obrazloženja“, izjavio je Ilić za agenciju Beta.

Dodao je da se u tom slučaju ogledaju sve slabosti i problemi ustavnog i zakonskog položaja tužilaštva.

„Javnost, naime, unapred sumnja u pravilnost odluke tužioca u politički osetljivim predmetima, budući da je tužilaštvo pod jakim političkim uticajem zbog uloge izvršne vlasti u izboru starešina javnih tužilaštava. Sumnja ili bojazan u pravilnost je nekada opravdana, nekada ne, ali priča o političkom uticaju, po mom mišljenju, postojaće sve dok politika, zaslugom našeg Ustava, odlučuje o javnim tužiocima“, rekao je Ilić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je da je 205.000 evra kojima je kupio stan u Beogradu, dobio kao zajam od tetke svoje supruge.

To obrazloženje nije ubedilo Agenciju za borbu protiv korupcije koja je Vulina prijavila Tužilaštvu za organizovani kriminal jer novac nije prijavljen na carini, a na računima ministra i njegove supruge nema dokaza o toj transakciji.

Ipak, posle dve godine, slučaj je zatvoren odbacivanjem krivične prijave Agencije.

KRIK je objavio izveštaj koji je Agencija dostavila tužilaštvu. Zatražili smo od Tužilaštva za organizovani kriminal da nam dostave kopije svih dokumenata nastalih tokom provere ministra Vulina uključujući i odluku o odbacivanju krivične prijave protiv ministra.

Donirajte KRIK i pomozite nam na nastavimo da isražujemo i pišemo o korupciji i kriminalu. Informacije o tome kako da donirate KRIK, možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte priču o Aleksandru Vulinu.

Pročitajte sve vesti o Aleksandru Vulinu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *