Ilić: Skupština pokazala da tužioce bira politika

Ilić: Skupština pokazala da tužioce bira politika

Goran Ilić (foto: mc.rs)

Poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić ocenio je danas za Betu da izbor tužilaca u Skupštini Srbije pokazuje da politika nije digla ruke od tužilaštva i da mogu da prođu samo oni kandidati koji imaju političku podršku.

Izvor: Beta

„Izbor tužilaca bio je dobra prilika da politika pokaže da može da se uzdrži od uplitanja u izbor tužilaca, da Skupština prihvati predloge struke i da tužioci sa liste predloga koju je usvojilo Državno veće tužilaca budu izabrani. Međutim, dobio sam informaciju da su prošli samo kandidati koji su imali političku podršku i oni su dobili skupštinsku većinu“, izjavio je Ilić u intervjuu za agenciiju Beta.

On je naveo da su izbor tužilaca o kojem se juče raspravljalo u Skupštini Srbije pripremala dva saziva Državnog veća tužilaca. Jedno veće je formiralo komisiju koje je dalo ocene i bodovalo kandidate, a da je drugi sastav potvrdio listu kandidata.

„Posle svega toga Skupština neke od kandidata sa te liste nije podržala bez ikakvih objašnjenja i pravog razloga, što je loša poruka i ukazuje na to da, bez obzira na sva gromoglasna najavljivanja da će politika odustati od uticaja na tužilaštvo, za tako nešto ne postoji spremnost. Imali smo juče u Skupštini dobru priliku da to vidimo na delu, a to se nije desilo“, tvrdi Ilić.

On smatra da je poslata snažna poruka da onaj ko nema podršku politike ne može da bude izabran ni na jedno važno mesto u tužilaštvu ukoliko nema podršku vladajuće stranke pre svega.

„To bi moglo da znači da će se kandidati, u ponovljenim konkursima, po svaku cenu truditi da dobiju podršku lokalnih političara iz vladajuće stranke ne bi li bili izabrani na odgovarajuću funkciju u tužilaštvu“, objasnio je Ilić.

Poverenik je ocenio da je „imajući u vidu ustavno okruženje i zakonodavni okvir, jasno da nisu ispunjene osnovne pretpostavke za samostalnost i nezavisnost tužilaca“.

„Naš ustav javno tužilaštvo proglašava samostalnim, ali sa druge strane imajući u vidu način izbora tužilaca osigurava politički uticaj imajući u vidu da se tužioci biraju po jednoj političkoj proceduri jer tužioca na predlog Vlade bira Narodna skupština, govorim o starešinama u Javnom tužilaštvu. To je procedura u kojoj, po prirodi stvari, ne mogu da pretegnu stručni već politički i stranački razlozi“, istakao je Ilić.

Ilić je rekao da činjenica da je uvedena funkcija poput njegove ne znači da pravna država ne funkcioniše, ali da bi „mogao da kaže da imamo problema sa fukcionisanjem pravne države“.

On je naveo da poverenik ipak ima „skromne mogućnosti“, ali da je pozitivno što ima mogućnost da upozorava javnost i traži njenu podršku u slučajevima kada je narušena samostalnost tužilaca i svakog drugog nedozvoljenog uticaja na tužioce.

Comments are closed.