Ikeru zastareo slučaj za falsifikovanje dokumenata

Ikeru zastareo slučaj za falsifikovanje dokumenata

Foto: KRIK

Postupak koji se vodio protiv kriminalca Ivana Pavlovića Ikera zbog falsifikovanja dokumenata zastareo je, saopštio je danas Apelacioni sud u Beogradu. Pavlović je 2016. godine osuđen na devet i po godina zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Piše: Jelena Radivojević

Kriminalac Ivan Pavlović Iker bio je optužen da je u novembru 2008. godine od nepoznate osobe nabavio falsifikovanu vozačku dozvolu i pasoš republike Austrije na ime Fred Bobek i da je ta dokumenta kasnije prosledio jednom od svojih saradnika.

Po ovim optužbama on je u decembru 2017. godine osuđen na godinu dana zatvora. Međutim, postupak je u međuvremenu zastareo, objavio je danas na svom sajtu Apelacioni sud u Beogradu.

Ova odluka Apelacionog suda u Beogradu doneta je u novembru 2018, ali je danas javno objavljena. Odlukom je potvrđena i trogodišnja zatvorska kazna Ikerovom saradniku Radošu Zečeviću zbog šverca droge, dok je Radoje Radulović oslobođen optužbi.

Podsetimo, Pavlović je u junu 2016. godine osuđen na 9,5 godina zbog međunarodnog šverca oko 70 kilograma kokaina.

Njegova grupa je tokom 2008. i 2009. nabavljala kokain u državama Južne Amerike i švercovala ga prekookeanskim brodovima do luka u zemljama Zapadne Evrope, piše u sudskim dokumentima. Pošiljke kokaina u nekoliko navrata zaplenile su policije u Holandiji, Belgiji i Italiji, a Pavlovićevi saradnici su uhapšeni. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Pavlović, pomorac poreklom iz Pljevalja, uhapšen je 2009. kada je pokušao da ode u Crnu Goru, čiji je takođe državljanin.

Pravosnažnost presude za šverc kokaina dočekao je na slobodi, ali je i nekoliko puta tražio da mu se odloži odlazak u zatvor – zbog zaposlenja i izdržavanja porodice, ali i povreda koje je zadobio u novembru 2016. Na slobodi je bio sve do jula 2017. godine kada ga je policija uhapsila zbog droge u policijskoj akciji „Ares“ – zbog čega je sud povukao rešenje o odlaganju odlaska u zatvor.

Pavlovića obaveštajna agencija BIA označava kao visokopozicioniranog člana škaljarskog kriminalnog klana, koji se bavi međunarodnim švercom kokaina.

Ova grupa, poreklom iz Kotora, trenutno je u sukobu sa kavačkim klanom. Do raskola je došlo 2014. godine nakon što je u Španiji nestalo 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu. U međusobnim obračunima ubijeno je više osoba na obe strane.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem možete pročitati u našoj bazi dokumentacije (samo za registrovane članove)

Comments are closed.